Národní galerie je velkorysá: Aj Wej-weje i Warhola nabízí za 220

Umění obdarovat se můžou přiučit návštěvníci Národní galerie. Výstava s tímto podtitulem propojuje všechny galerijní budovy a sbírky a je oslavou 220 let instituce. Velkorysost připojit se k přání projevila řada umělců v čele s čínským konceptualistou Aj Wej-wejem, který své dílo představí v Česku poprvé.

Filla, Kupecký, Braque, Picasso, Škréta, Grund či Toyen vedle sebe v paláci Kinských připomínají, jaká díla Národní galerie získala díky mecenášům. Výstava Velkorysost. Umění obdarovat od 5. února do 3. července ukazuje, že bez darů od osobností nebo institucí by Národní galerie, jejíž dějiny se začaly psát v roce 1796 založením Společnosti vlasteneckých přátel umění, vznikala jen velmi obtížně. Zároveň naznačuje, že galerie chce na tuto historii opět navázat spoluprací se soukromými sběrateli a filantropy.

Štědrost, milosrdenství, láska či přátelství jsou vlastnosti, bez nichž si nelze představit vznik žádné veřejné umělecké sbírky.
Jiří Fajt
ředitel NG

Díla vztahující se k myšlenkám dvěstědvacátého výročí obohatí i jednotlivé sbírkové expozice starého moderního, současného i asijského umění ve všech budovách NG. Představena jsou v novém kontextu, který umožňuje dialog mezi klasickým a současným uměním.

Například při prohlídce tvorby Josefa Mánesa v Salmovském paláci návštěvník narazí na polaroidy a sešívané fotografie pop-artové ikony Andyho Warhola. V expozici Baroko v Čechách ve Schwarzenberském paláci zase překvapí autoportrét umělecké dvojice Prinz Gholam, v němž umělci stylizují do pózy postav z obrazů Paula Gauguina.

Ve Veletržním paláci se pod jednou střechou ocitnou Apoteóza Jiřího Davida a její předobraz - Apoteóza Slovanstvo pro lidstvo od Alfonse Muchy. Davidova instalace, umístěná loni na bienále výtvarného umění v Benátkách, vybízí k otázkám, jak se po sto letech změnily významy pojmů slovanství, národ nebo vlast, které Mucha monumentálně vyobrazil ve své Slovanské epopeji.

Národní galerie si pozvala uměleckou špičku (zdroj: ČT24)

Hlavními osobnostmi oslav jsou čínský konceptualista Aj Wej-wej a senegalský umělec El Hadji Sy. Tento malíř, kurátor a kulturní aktivista otevírá prezentací Malba–Performance–Politika první výstavu současného afrického umění na půdě NG. Poprvé se v Česku představuje také stíhaný čínský umělec Aj Wej-wej. Svůj Zvěrokruh, kopie plastik zničených francouzsko-anglickými vojsky během opiové války v roce 1860, v Praze osobně představí.

5. února se Aj Wej-wej účastní kulatého stolu na Filozofické fakultě, moderovaného ředitelem NG Jiřím Fajtem. Setkání odvysílá web ČT od 16:30 v přímém přenosu.

El Hadji Sy vystavuje v NG (zdroj: ČT24)

Aktuální výstavní cyklus NG doplňuje prezentace nezávislé scény současného umění v cyklu Introducing, který představí instalaci Heleny Hladíkové, a čtvrtá kapitola projektu Moving Image Department, jejímž tématem je čas a časovost.

220 pro všechny

Výstavy, spolu s oslavami výročí, zahájí 5. února opět Grand Opening za účasti vystavujících umělců. Hudební vystoupení Vladimíra Mišíka a Gorana Bregoviće a umělecké performance jsou určeny pro širokou veřejnost. NG tak podle Jiřího Fajta pokračuje ve snaze „stát se živým a atraktivním místem pro setkávání rozličných lidí, umění a myšlenek“. K tomu má přispět i zpřístupnění všech objektů zdarma o víkendu 5. až 7. února a „220 let za 220 korun“, tedy speciální výroční vstupenka do všech stálých expozic a na výstavu Velkorysost.