Motto Sundance 2016: Nezávislost je základem originality

Redfordův Sundance jede naplno (zdroj: ČT24)

Diváky, kteří se vypraví na americký festival nezávislých filmů Sundance, čeká přemítání o nelehkých otázkách. Na programu jsou snímky o právu na potrat, obětech Islámského státu, homosexuálních teenagerech nebo o masakru na základní škole Sandy Hook z prosince 2012. Mezi velmi očekávané události patří projekce Swiss Army Man, který přivezl Daniel Radcliffe a neexistuje k němu ani ukázka.

Pozornost míří i k sekci New Frontier, konkrétně k filmu Očima zvířete, jenž ukazuje svět z pohledu predátorů. Letos přiváží svůj dokument o umělé inteligenci držitel Oscara za celoživotní dílo Werner Herzog. Celkem se tu představí na dvě stovky filmů.

Jediné místo, kde se v Utahu koupí pivo

Akce Roberta Redforda se koná v jinak ospalém městečku Park City v Utahu, kde žije v průměru přes osm tisíc obyvatel. A je to navíc údajně jediné místo, kde se v Utahu dá koupit pořádné pivo. Padesát kilometrů od města má farmu právě zmíněný herec, který je se vznikem festivalu spojen. „Říkali jsme si, proč neuspořádat festival tady, když je to tak bizarní? Uděláme to prostě podivné,“ vysvětlil výběr Park City.

Rozmanitost vychází z nezávislosti. To je princip, s nímž na Sundance operujeme. Pokud smýšlíte nezávisle, uděláte věci jinak než obvykle a nabídnete rozmanitější produkty.
Robert Redford
Herec, režisér a producent

Nezávislí tvůrci na Sundance míří proto, aby uzavřeli obchod s některým velkým distributorem jako Netflix, Amazon, Showtime nebo HBO. Právě tak festival objevil režiséry Jima Jarmusche, Stevena Soderbergha nebo Quentina Tarantina. Další úspěšné filmy z poslední doby, které objevil Sundance, jsou Chlapectví nebo Whiplash. Oba dva získaly Oscara.