Bowie posmrtně dobyl americkou hitparádu

Britský hudebník David Bowie s novým albem Blackstar posmrtně dobyl americkou hitparádu. Jeho poslední deska, která se začala prodávat začátkem ledna, dva dny před jeho smrtí, se podle nového žebříčku nejprodávanějších alb, který sestavuje server Billboard, vyhoupla na první místo a sesadila aktuální desku Adele.

David Bowie se za svého života do první desítky nejprodávanějších alb v USA dostal několikrát, ale dosud nikdy nebyla jeho nahrávka číslem jedna. Posledního alba Blackstar se za týden od jeho vydání prodalo ve fyzické a elektronické podobě 181 tisíc kusů a Bowie se tak posunul na špičku, když z prvního místa sesadil krajanku Adele a její desku 25.

Ten excentrický Brit

Pro Bowieho byly Spojené státy druhým domovem, v posledních letech žil právě tam. Na první místa v prodeji desek se ale nikdy nedostal, i když k tomu měl několikrát blízko. Poprvé v roce 1983 s popovým Let's Dance, podruhé v roce 2013 s předchozím albem The Next Day. Sám autor tvrdil, že je pro Američany prostě příliš experimentální.

Bowie posmrtně dobyl americkou hitparádu (zdroj: ČT24)

„Mám pocit, že mě pokaždé přijímají stylem: Ten excentrický Brit už je tady zase! Nikdy jsem neměl pocit, že jsem nějak přispěl k podstatě amerického rocku,“ uvedl Bowie v roce 2002. Nyní však nejen Američané ukazují, že tomu tak není. Dvacet čtyři hodin poté, co Bowie podlehl rakovině, stoupl prodej alba Blackstar o 2822 procent.

Hudební fanoušci začali po Bowieho smrti hojně kupovat i jeho starší alba, mezi dvě stovky nejprodávanějších desek se tak propracovalo celkem devět nahrávek. Nejlépe si vedl výběr hitů s názvem Best of Bowie na čtvrtém místě, na 21. místě se nově objevilo album z roku 1972 The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars.

Ulice Davida Bowieho

Oddaní fanoušci hudebního vizionáře se nadále setkávají na oficiálních koncertech a improvizovaných akcích po celém světě.

V Berlíně, kde Bowie v 70. letech bydlel s Iggy Popem, po něm chtějí pojmenovat ulici. Petici už podepsaly tisíce lidí. Unikátní poctu pak na nadcházejících cenách BAFTA plánuje domácí Británie. David Bowie zemřel v neděli 10. ledna, dva dny po svých 69. narozeninách.