Adele na nové desce dospěla, ale kritika úplně nadšená není

Nové album Adele láme rekordy prodejů (zdroj: ČT24)

Nové album britské zpěvačky Adele nazvané 25 láme rekordy prodejů, jen za první den od páteční premiéry si ho pořídily téměř dva miliony lidí. Kritici na jednu stranu nový materiál chválí, zároveň však dodávají, že se Adele mohla ve studiu mnohem víc uvolnit a ke klasickým velkým aranžím přidat i hudební experimenty.

Adele s novou deskou ihned obsadila žebříčky nejprodávanějších alb v mnoha zemích světa včetně domovské Británie, v internetovém hudebním obchodě iTunes se vyšvihla na první místo nejstahovanějších nahrávek ve většině zemí. Album si jen za první den od páteční premiéry v elektronické i klasické formě pořídily téměř dva miliony lidí.

Chci sdílet, co jsem prožila

Zpěvačka, která za svou poslední desku 21 z roku 2011 získala šest cen Grammy a je také držitelkou Oscara za titulní píseň k bondovce Skyfall, dodržela tradici a album pojmenovala podle toho, kolik jí bylo let, když ho vytvořila. Její debut nese název 19 a vyšel v roce 2008.

První singl Hello z alba 25 zpěvačka představila již koncem října, celé album pak vydala koncem minulého týdne. Kromě Hello desce dominuje píseň When We Were Young, která naznačuje hlavní téma. „Nejen v kariéře, ale i v soukromí se toho stalo hodně. Chci sdílet to, co jsem prožila, když jsem opustila dospívání,“ říká Adele, která se roku 2012 stala matkou.

Hra na jistotu

První recenze se shodují, že hlas má Adele stále fenomenální, ovšem skladby najednou nestačí plnit očekávání. Kritici zpěvačce vyčítají, že nevyužila tvůrčí svobodu, kterou jí sláva nabytá vydáním předchozího alba zaručila. „Slyšíme zvuk někoho, kdo hraje tak na jistotu, jako by měl nasazené chrániče a helmu,“ tvrdí New Musical Express.

„Adele ani náznakem nevyužila svůj komerční úspěch k tomu, aby si za něj pořídila prostor pro dobrodružství,“ uvedl The Guardian. Faktem je, že laťka je nastavená vysoko, minulé album 21, na němž je veleúspěšná píseň Someone Like You, je s více než 30 miliony prodanými kopiemi na celém světě nejúspěšnější deskou 21. století.