Oslavy 50. narozenin si hudební festival Porta protáhne na půl roku

Padesát let s Mezinárodním festivalem Porta znamená téměř sto padesát koncertů během půl roku. Díky kulatému výročí pořadatelé upustili od toho, aby se akce tradičně uskutečnila jen během jednoho víkendu (letos 24.–26. června) a připravili speciální program na šest měsíců. Vystoupí slavní vítězové někdejšího největšího open air festivalu ve střední Evropě i nováčci.

„Začátek je 12. ledna a konec 5. června, myslím, že si fanoušci žánru folk a country přijdou na své,“ uvedl šéf realizačního týmu Josef Vejlupek. Součástí festivalu je navíc koncertní den v Děčíně a Duchcově na Teplicku. Právě v těchto dvou městech podle Vejlupka má folk velké zázemí, proto festival vyjede za svými příznivci.

Díky Portě v minulosti vešla jména některých písničkářů ve známost. Řada z nich přijede do Ústí nad Labem jubileum festivalu oslavit. Na pódiích vystoupí Xindl X, Spirituál kvintet, Nezmaři. Na programu je koncert Pavla Žalmana Lohonky, kapely Hop Trop nebo Karla Plíhala.

Cesta do interpretačního finále

Netradiční bude koncert písničkářů se symfonickým orchestrem, kde zazpívá Pavlína Jíšová, Pavel Dobeš a Radek Tomášek. „Další zajímavou kompozicí bude koncert nazvaný Královny country, který představí nejméně sedm českých nejlepších country zpěvaček,“ řekl Vejlupek.

Na festivalu Porta si v minulých ročnících zahrála třeba kapela Stop Time
Zdroj: ČTK

Do programu se vešla hudební retro komedie Ondřeje Havelky a Martina Vačkáře o legendárních předválečných trampech nazvaná Zločin v Posázavském pacifiku.

Oblastní a národní soutěžní kola Porty za nedlouho začnou v Česku i zahraničí. O vítězství se každoročně utká kolem tří set formací. Devět finalistů vystoupí 4. června na hlavní scéně ústeckého letního kina, kde celý padeástý ročník završí série koncertů.