
Jak chutná Polsko?
Vratislavská nadace Kukatko, která si jako hlavní úkol vytkla sbližovat českou a polskou kulturu, oslovila české autory, aby napsali texty, ve kterých budou vyprávět o zkušenostech s polskou kuchyní.
Mezi autory se objevila taková jména jako Petr Zelenka, Jaroslav Rudiš či Kateřina Tučková. „Polské potraviny mají neoprávněně špatnou pověst zrovna u Čechů, kteří když mají představit v Praze svoji kuchyni, tak mají guláš a knedlo vepřo zelo,“ říká režisér Břetislav Rychlík.
Součástí projektu Jak chutná Polsko? je také cyklus krátkometrážních filmů, v nichž čeští spisovatelé připravili několik tradičních polských jídel. Martin Reiner, Břetislav Rychlík i Petr Minařík vaří a zároveň nabízejí ochutnávku z toho, co je napsáno v knize.
Autorem výtvarného doprovodu je ilustrátor Bartek Arobal Kociemba. Knihu lze zdarma získat v Polském institutu nebo je možné ji stáhnout jako e-knihu na stránkách nadace Kukatko. K dispozici je i polský překlad.