Být, či nebýt...hercem? Hamleti Divadla Na zábradlí pochybují

Hamleti Na zábradlí (zdroj: ČT24)

Proč děti a zvířata nemají hrát divadlo? Má režisér vždycky pravdu? A co všechno se na jevišti nesmí? Hamleti Divadla Na zábradlí zkoumají zcela jiné otázky, nežli tu Shakespearovu. Nová hra Jana Mikuláška a Dory Viceníkové má hned sedm hrdinů a odhaluje zákulisí z hereckých šaten. Petr Čtvrtníček v ní také pátrá, jak je to s neplatícími diváky…

Téma hereckého života rozebírá přetvářku, mimikry a pokládá otázku, zdali je herectví opravdu vysnění povolání. Jan Mikulášek a Dora Viceníková ve své hře herce nešetří a tak trochu si utahují i z diváků samotných.

Hamleti
Zdroj: Divadlo Na zábradlí

Režisér slibuje, že se diváci dozvědí, jak herečky pracují se svým tělem, aby na sebe upoutaly pozornost nebo jak herci bojují o roli a jaké mají sny. Při zkoušení Na zábradlí nakonec zjistili, že pohled do herecké duše zase tak veselý není. „Takže jsem se snažil zase o odlehčení, aby to nebylo tak vážné,“ uvedl jeden z Hamletů Jiří Vyorálek.

Hamleti
Zdroj: Divadlo Na zábradlí

Do skutečných hereckých pocitů cílí prý hra věrohodně, alespoň podle některých představitelů: Petra Čtvrtníčka, Jany Plodkové nebo Jana Hájka.