Recenze: Legendy zločinu by bez Toma Hardyho nestály za moc

Jejich jméno je hrozba, jsou brutálními vládci městské džungle a společně vládnou Londýnu 60. let minulého století. Zkorumpované poldy zaplatí, poctivé pošlou od válu a konkurenční gang Richardsonových do kytek. Reegie a Ron jsou oldschooloví gangsteři, kteří mají svůj byznys rádi. Chcete být svědky jejich legendárního příběhu, který je možná pošle do tepláků? Tak se zajděte podívat do kina, jak je v démonické dvojroli ve filmu Legendy zločinu vystřihl robustní ranař Tom Hardy.

Lineární životopis Kray twins, jedněch z nejznámějších gangsterů v historii britského organizovaného zločinu, v roce 1990 natočil  zkušený Peter Medak (Bratři zločinu), kterého nyní vystřídal Brian Helgeland, jenž téhle drsné, nabušené, barvité a explozivní látce moc nepomohl, spíše ji rozmělnil do epizod. Naštěstí na plac nastoupil v dvojím provedení Tom Hardy, který tyhle týpky umí (viz Bronson).

Do výšky ho sice není mnoho (178 cm), ale charismatu má za dvacet, nemluvě o tom, že dokáže nabrat téměř libovolné množství svalové hmoty a podívat se tak, že vysypete poslední penny z prasátka. Legendy zločinu si zabral pro sebe tak lehce, jako Krayové opanovali Londýn, plynule přepíná mezi oběma figurami, identifikuje se s nimi a vy si rychle přestáváte uvědomovat, že jsou dílem jen jednoho herce. Jeho transformace je kredibilní i dokonale šílená a (jak se vyjádřil herecký kolega David Thewlis) vzbuzující i při natáčení obavy, jak daleko až zajde. Fakt, že si při hospodské akční scéně sám zlomil kotník, to jen potvrzuje.

Legendy zločinu (2015, režie: Brian Helgeland)
Zdroj: Forum Film SK

Reggie je profík, Ron spíš problém a nedvedu si představit, že by se našel někdo jiný, kdo by, tak jako Tom Hardy, po přečtení scénáře mohl suše prohlásit, že tyhle role bere obě, dokázal jim vdechnout tak rozdílné a přitom přesvědčivé, obskurní a o autentickou realitu opřené životy a z vlažně doutnajícího scénáře vykřesat jiskru či dokonce plamen, který sice nesežehne, ale může příjemně zahřát.

Ostatní figury, ať už jsou z galerky (Thewlisův Payne), Scotland Yardu (Nipper Christophera Ecclestona), americké mafie (Angelo Chazze Palminteriho), nebo Reggieho osobního života (Frances Emily Browningové), jsou tu jako přihrávači a žánrové křoví spíše do počtu.

Legendy zločinu se opírají o skutečné postavy a jsou slušně natočenou gangsterkou, která nemá velké ambice ani příběh, ale navzdory tomu nabízí slušné tempo, dobovou atmosféru, neodbytou výpravu a hlavně záchranářského Toma Hardyho, který přebíjí jalovost základní story, nefungující vztahy, neartikulované motivace a neprokreslené charaktery. Tak si na něj a jeho jednobuněčná dvojčata dejte dva guinnessy a vyražte na jejich (skoro)pravdivý příběh do kina.