Pražské Jezulátko dostalo nový oltář z dílny Otmara Olivy

Mimořádnou událost v neděli prožívaly stovky lidí ve zcela zaplněném kostele Panny Marie Vítězné v Praze na Malé Straně. Chrám s Pražským Jezulátkem, kterému se ročně přichází poklonit 400 tisíc lidí z celého světa, získal nové liturgické předměty. Prostor barokního kostela doplnilo soudobé duchovní umění z dílny Otmara Olivy.

Řád bosých karmelitánů slaví v tomto roce pětisté výročí od narození Terezie z Avily, které vrcholilo 15. října. Významná učitelka církve byla také reformátorkou karmelitského řádu. K této významné události se komunita bosých karmelitánů, která sídlí v kostele Pražského Jezulátka, rozhodla uskutečnit novou úpravu liturgického prostoru.

Oltář, ambon a kropenka vznikly v dílně Otmara Olivy na Velehradě a byly slavnostně posvěceny v neděli 18. října dopoledne pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Interiér barokního chrámu, kam za slavnou soškou Pražského Jezulátka míří každý rok statisíce turistů a poutníků z celého světa, doplnilo soudobé duchovní umění.

„Člověk, který do chrámu přijde, tak nemá pocit, že tady je něco navíc. Zapadá to do celkové kompozice,“ chválí nové liturgické předměty převor komunity karmelitánů u Pražského Jezulátka Petr Glogar. Olivovu práci ocenili také návštěvníci kostela.

Otmar Oliva je český akademický sochař, který se specializuje na tvorbu liturgických předmětů a úpravu chrámových prostor. Na Velehradě vybudoval ateliér a v roce 1985 také kovoliteckou dílnu. Jeho díla zdobí slavné chrámy po celém světě. Jeho nejvýznamnější prací je výzdoba kaple Jana Pavla II. Redemptoris Mater ve Vatikánu.