Škvoreckého Zbabělci vstoupili na jeviště

Ostravské divadlo Petra Bezruče uvedlo světovou premiéru Zbabělců Josefa Škvoreckého. Inscenace, stejně jako román, nabízí pohled na konec druhé světové války očima hlavního hrdiny, který se více než o politiku zajímá o muziku a milostná dobrodružství. Hlavní roli Dannyho Smiřického hrají Vojtěch Říha a Norbert Lichý.

Příběh románu se odehrává ve východočeském městě Náchod (v knize se město jmenuje Kostelec), během jediného týdne na samém konci druhé světové války. Hlavním hrdinou a zároveň vypravěčem událostí jednoho květnového týdne roku 1945 je mladý muzikant Danny Smiřický, obecně považovaný za autorovo alter ego.

Pásci, punkeři, metaláci

Danny víc než cokoliv jiného miluje holky a jazz. Ten v knize hraje na saxofon, ten divadelní na trubku, ale jinak jsou stejní. Je jim 25 roků, váží 50 kilo, milují Irenu a prožívají poslední týden války, kdy se Náchodem hned několikrát prohnala německá armáda.

„Řeší holky, hudbu, jazz, ale postupně se z něj stává muž. Je to přerod z mladého kluka do dospělého chlapa,“ říká představitel Dannyho Smiřického, herec Vojtěch Říha.

Divadlo Petra Bezruče uvedlo Zbabělce (zdroj: ČT24)

„Dannyho kamarádi jsou pásci. Kdyby se to odehrávalo v sedmdesátých letech, tak to budou punkeři, tak pojedou Sex Pistols. Kdyby to bylo v osmdesátých letech, tak by to byli metaláci. Byli to rebelové, kteří se chtěli odlišovat,“ tvrdí režisér Filip Nuckolls.

Zakázaný román

Román napsaný roku 1948 komunisté nejprve zakázali. Vydán byl až o deset let později. Škvoreckého pohled na konec války totiž nevyhovoval dobové propagandě a představám, že všichni Češi odvážně bojovali za osvobození. Nakonec titulním tématem knihy je zbabělost.

Jsou to různé malé zbabělosti, když radši sklopíte hlavu a třeba přejdete kolem člověka, kterého někdo mlátí.
Filip Nuckolls
režisér

V inscenaci vystupují také nové posily souboru, Jakub Burýšek a Milan Cimerák, pro které jsou Zbabělci první premiérou v jejich novém angažmá. Přímo na jevišti hraje živě kapela složená z herců Divadla Petra Bezruče. Hudbu k inscenaci složil Ondřej Švandrlík. Autorem dramatizace je Vladimír Fanta. Scénu navrhl Lukáš Kuchinka, kostýmy Jan C. Löbl a pohybovou spolupráci řídí Jana Vašáková Hanušová.

Škvoreckého literární dílo inspirovalo mnoho filmových scénáristů a režisérů. V roce 1968 plánoval režisér Miloš Forman natočit film podle Zbabělců. S Josefem Škvoreckým napsali filmovou povídku, kterou však veškeré plány skončily. Po invazi v srpnu 1968 Škvorecký i Forman emigrovali. Plány natočit Zbabělce mělo dosud několik scénáristů a režisérů, zatím je však nikdo neuskutečnil.