Staveb roku je hned pět, dvě stojí v Dolní oblasti Vítkovice

Soutěž Stavba roku zná vítěze. Ocenění v hlavní kategorii získalo pět staveb: most v Jaroměři, mladoboleslavské náměstí, škola v Dobřichovicích a dva projekty v Dolní oblasti Vítkovice – nástavba vysoké pece Bolt Tower a nové využití Hlubiny. Titulu se dočkaly i nejlepší zahraniční stavba nebo urbanistický projekt.

„Nejde jenom o architekturu, nejde ani o samotnou konstrukci či provoz. Hodnotíme vše dohromady. Skvěle postavená stavba podle špatného návrhu je stejně málo platná, jako skvěle navržená stavba, která je špatně postavená. Zkrátka nakonec je to vše o drobných detailech,“ uvedla předsedkyně poroty Radomíra Sedláková.

Nástavbu Bolt Tower v Ostravě navrhl architekt Josef Pleskot. „Bylo potřeba oslavit Ostravu a dát Dolní oblasti nějakou korunu,“ vysvětluje Pleskot. „Měli jsme pocit, že už žádné symboly po srpech a kladivech nebudeme nepotřebovat, ale já si pořád myslím, že člověk je ustrojený na to, aby neustále nějaké symboly sdílel.“

Důl Hlubina byl součástí rozsáhlého industriálního areálu. Historie výroby železa a těžby uhlí se datuje od roku 1828 založením Rudolfovy huti. Po 170 letech nepřetržité výroby byly technologické provozy včetně dolu Hlubina a Vysokých pecí s Koksovnou v roce 1998 zastaveny. Areál byl roku 2002 prohlášen za Národní kulturní památku.

Komplex objektů jak v oblasti Vysokých pecí, tak v oblasti Hlubiny prošel za posledních pět let rozsáhlou konverzí. Z původních technologických budov jsou prostory kulturní a vzdělávací. Za nové využití NKP Hlubina byli oceněni architekti Milan Šraml a Jan Malík.

Soutěž Stavba roku 2015 zná své vítěze (zdroj: ČT24)

Další cenu obdržela stavba Základní školy v Dobřichovicích, která využívá třeba pěší zónu s vodní kaskádou, titul putuje do studia Šafer Hájek architekti. Původní historický Komenského most v Jaroměři zanikl v roce 2013. Citlivé obnovení frekventované komunikace provedli Mirko Baum, David Jaroš a Vladimír Janata.

Pátý titul získala úprava Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi. Michal Hlaváček, Karel Musil, Zdeněk Holek a Ditta Johanovská bodovali kombinací volné pěší plochy, zeleně a velkoplošné fontány.

Na slavnostním večeru v pražské Betlémské kapli byli vyhlášeni také vítězové v dalších kategoriích. Titul Zahraniční stavby roku získala realizace AGC Glass Building v Belgii. Cenu si přijel osobně převzít autor projektu, belgický architekt Philippe Samyn. Urbanistickým projektem roku 2015 se stal Územní plán města Sušice.

Do letošního 23. ročníku soutěže přišlo rekordních 72 přihlášek. Z nich porota vybrala 15 finalistů. V úzkém výběru byly třeba centrum Quadrio v Praze, pražský Trojský most nebo Květná zahrada v Kroměříži. Soutěž pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Loňskými stavbami roku se staly Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně, lanová dráha na Sněžku, rodinný dům „LF“ v pražských Nebušicích, letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a obchodní centrum Šantovka v Olomouci.