Zahrada, most či věž? Prohlédněte si finalisty Stavby roku 2015

Porota soutěže Stavba roku 2015 vybrala patnáct finalistů, kteří se utkají o pět titulů. Ve hře zůstává rodinná vila v Brně, pražský Trojský most nebo Květná zahrada v Kroměříži.

Hned dvěma projekty je ve finále zastoupen architekt Josef Pleskot: nástavbou na vysoké peci č. 1 v areálu Dolních Vítkovic a spolu s Jiřím Trčkou a Michaelou Kašařovou i Trojhalím Karolina, taktéž v Ostravě.  Loni byl ve finále s ostravským Světem techniky. V soutěži Stavba roku získal cenu veřejnosti, za tento z dalších kroků revitalizace Vítkovických železáren zvítězil i mimo jiné v soutěži Architekt roku. 

Seznamte se s finalisty:

Pro patnáct finálových staveb roku může hlasovat i veřejnost, celkem je v kategorii Stavba roku udělováno pět ocenění. Kromě toho odborná porota vybírá i nejlepší urbanistický projekt a zahraniční stavbu. Na ni je nominován například bytový dům České terasy v Kazachstánu nebo český pavilon ze světové výstavy EXPO v Miláně.

Soutěž pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Vítěze vyhlásí 13. října na slavnostním večeru v pražské Betlémské kapli.  Loňskými stavbami roku byly Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně, lanová dráha na Sněžku, rodinný dům „LF“ v pražských Nebušicích, letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a obchodní centrum Šantovka v Olomouci. Veřejnost loni udělila cenu ostravskému Světu techniky ve Vítkovicích.