„Všichni jsme stejně teplí!“ hlásá na Prague Pride i Conchita Wurst

Prague Pride zahájí Conchita Wurst a Aneta Langerová (zdroj: ČT24)

Karnevalový průvod hrdosti se v sobotu stane duhovým hřebem pátého Prague Pride. Letošní ročník festivalu zaměřeného na gay a lesbickou komunitu i další sexuální menšiny ale nabízí během týdne více než stovku koncertů, diskusí výstav nebo projekcí. Začíná 10. srpna koncertem na Střeleckém ostrově.

Do parády si při úvodním vystoupení vezmou publikum Aneta Langerová, která představí skladby ze svého oceňovaného autorského alba Na Radosti, zpěvák Jaro Smejkal a také vítězka loňské Eurovize, „vousatá zpěvačka“ Conchita Wurst.

Festival chce letos upozornit především na problematiku šikany a soužití ve společnosti. Toto téma zpracovávají všechny tři divadelní hry uváděné v Pride Theater. Každodenní život sexuálních menšin v Kongu přiblíží fotografie Jany Ašenbrennerové a filmová britská komedie Pride v české premiéře odvypráví příběh o soužití dvou zcela odlišných komunit - homosexuálů a horníků. 

„Letošní kampaň se sloganem Všichni jsme stejně teplí mnohem více než v uplynulých letech míří nejen na LGBT komunitu, ale i na heterosexuální většinu. Věříme, že jsme v programu vytvořili dostatek atraktivních příležitostí, aby se lidé mohli společně setkat, poznat se navzájem a snad i souhlasit s námi, že nemá cenu hledat rozdíly," přeje si ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Aneta Langerová vystoupí na Prague Pride (zdroj: ČT24)

Koncerty a divadla doplní také veřejné debaty, křest dětské knížky či diskuse zástupců top managementu českých i mezinárodních firem o diverzitě na pracovišti.