Cage běží o život. Jako politik čelí sexuálnímu skandálu

The Runner vstoupil do amerických kin (zdroj: ČT24)

Do nejvyšších řad střílí nový film Nicolase Cage. V roli fiktivního politika ho na pozadí skutečné ekologické katastrofy na ropné plošině čeká vzestup i pád z mocenských pater. Snímek režiséra a scenáristy Austina Starka The Runner před pár dny vstoupil do amerických kin.

Základem příběhu se stala skutečná havárie, k níž došlo v dubnu 2010. Tehdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon britské společnosti British Petrol. Z otevřeného vrtu tekla ropa ještě tři měsíce poté a devastovala okolí. Teprve letos se BP dohodl s americkými úřady, že zaplatí téměř 19 miliard dolarů na urovnání škod.

Podle scénáře pronese kongresman Colin Price (Nicolas Cage) po tragédii v kongresu vášnivý projev, v němž pranýřuje dopad katastrof způsobených člověkem na ekologii. Taková angažovanost nastartuje jeho politickou kariéru, možná by ho jednou čekalo i křeslo v Bílém domě. Udělá ale osudovou chybu - podlehne milence a to kolem něj rozpoutá sexuální skandál.

Americký politický skandál

Austin Stark vystavěl svůj nový film The Runner jako politický thriller se zápletkami, které každý volič dobře zná. „Nemůžu předstírat, že se vyznám v tom, co se děje v ropném průmyslu. Pracoval jsem na tomto filmu jako odrazu toho, co se ve zvýšené míře děje v naší zemi a čemu já říkám americký politický skandál,“ podotkl Nicolas Cage. 

Postava Colina Price je směsí amerických politiků, kteří si v posledních letech prošli sexuálními skandály - ať už jde o bývalého prezidenta Billa Clintona, nebo o někdejšího kongresmena Anthonyho Weinera.

Po boku oscarového Cage se v The Runner objeví například Connie Nielsenová jako Priceova manželka nebo Peter Fonda v roli jeho otce. Film už má za sebou premiéru v Los Angeles.