Dvě „repliky“ fotografa Josefa Sudka - ve filmu a na výstavě

Josef Sudek se nechal inspirovat hudbou a všedními věcmi ve svém okolí. Sám inspiroval další generace umělců. V jeho ateliéru na pražském Újezdě vytvořili nyní repliku dávné výstavy z 80. let, na níž se slavný fotograf „srovnával“ se svým následovníkem Janem Svobodou. Sudka „kopíruje“ také nový film, připravovaný studenty FAMU.

Josef Sudek ve filmu i na výstavě (zdroj: ČT24)

„V umění si nemůžete nadiktovat vůbec nic, můžete si to leda přát,“ říkal Josef Sudek (1896-1976). Sám v tvorbě spoléhal na instinkt, jednoduchost a světlo. „Zatímco jiní fotografové se obraceli do světa, on šel za stále menšími a menšími segmenty svého okolí,“ připomněl kurátor Pavel Vančát.

Se Sudkovým životem a dílem je spojen ateliér na pražském Újezdě, dnes sloužící jako galerie, kde také vznikal krátký studentský snímek - slavného fotografa si v něm zahrál Miroslav Krobot. Krátkometrážní film má být přípravou pro celovečerní příběh Sudkova asistenta Petra Helbicha.

Přesné rekonstrukce se dočkal nejen ateliér Josefa Sudka, ale i výstava jeho díla z osmdesátých let. „Konala se v Roudnici nad Labem a instalace dělal Stanislav Kolíbal. Jmenovala se Svoboda/Sudek Komparace I,“ prozradil kurátor Komparace II, která opět propojuje Sudka s jeho následovníkem, fotografem Janem Svobodou. Volná replika třiatřicet let staré expozice je v Ateliéru Josefa Sudka přístupná do konce srpna.