Sochy dostávají v argentinské „nemocnici“ nový kabát

Buenos Aires - Vandalové za sebou ve světových metropolích zanechávají spoušť – sochy končí bez hlavy nebo bez rukou, pomníky jsou posprejované a někdy kusy památek úplně chybí, protože je vandalové ukradnou. V argentinském Buenos Aires se ale pokoušejí poničené památky a sochy zachránit a uchovat jejich hodnotu pro další generace.

Významné osobnosti nebo múzy vytesané do kamene, myslitelé i padlí hrdinové – ti všichni čekají na ošetření v nemocnici soch. Tam jim vrací podobu, o kterou je připravili vandalové, počasí nebo čas. „V našich archivech jsou uloženy informace o každém díle. Tam získáme i fotografie, podle kterých děláme formy a repliky chybějících částí. Někdy je ale velmi těžké najít duplikát soch starých víc než sto let,“ konstatoval ředitel odboru životního prostředí Jose Maria Solveira.  

První pomoc sochám v nadživotní velikosti poskytuje tým uměleckých lékařů na dvoře v Buenos Aires. Jemnou chirurgickou práci ale už provádějí v ateliéru na operačním stole – ztracenou tvář tu dostala dvojčata odkojená v džungli - Romulus a Remus. Novou tvář získala i nejznámější první dáma Argentiny Eva Peronová. „Náklady na jejich restaurování jsou vysoké a vyžadují hodně lidské práce, spoustu hodin a úsilí,“ podotkl koordinátor památkářů Jorge Sacur.  

Nemocnice pro sochy v Buenos Aires
Zdroj: ČT24

Pod rukama restaurátorů, sochařů a uměleckých řemeslníků projde každý měsíc kolem třiceti poškozených děl. „Nikdy to neuděláme přesně tak jako kdysi umělec. Pokoušíme se ale dostat každou památku do té nejlepší kondice, aby ji lidé viděli tak, jak byla stvořená,“ prohlásil Solveira.  

I přes nedostatek peněz chtějí restaurátoři zachránit památek co nejvíc – na veřejných prostranstvích jich je víc než dva tisíce. I proto se Buenos Aires přezdívá Paříž Jižní Ameriky.

V Buenos Aires "léčí" sochy (zdroj: ČT24)