Kamil Lhoták a přátelé: on do nich obrazem, oni do něj básní

Obrazy Kamila Lhotáka představily desítky výstav u nás i v zahraničí. Přesto některé z nich veřejnost ještě neviděla. Pochází ze sbírek malířových přátel a své výstavní premiéry se dočkaly nyní v pražském Museu Kampa.

Kamil Lhoták a obrazy, básně a přátelé (zdroj: ČT24)

Výstava s názvem Sic Itur Ad Astra (takto se vystupuje ke hvězdám) představuje „obrazy, básně, přátele“. „Vypráví se historky o tom, jak dorazila obálka, v ní byl karton a na něm obraz od Kamila Lhotáka,“ popisuje kurátor Jakub Sluka, jakým způsobem výtvarník své známé také obdarovával.

V Museu Kampa je k vidění více než šest desítek olejomaleb z let 1937 až 1954. Většina poprvé, některé byly součástí prvních instalací Skupiny 42, k jejímž zakládajícím členům Lhoták patřil. Typickými žlutými vzducholoděmi a horkovzdušnými balony obdaroval básníky Jiřího Koláře, Františka Hrubína či Ivana Blatného nebo fotografa Václava Chocholu.

Výstavu doplňují úryvky z literární tvorby Lhotákových přátel a také pohádka Kouzelník a hostinský, kterou napsal ve čtyřicátých letech. Ke hvězdám je možné v Museu Kampa vystoupat do 18. října.

Vydáno pod