Ohlédnutí za Colours of Ostrava: Počtrnácté a na výbornou

Dolní Vítkovice si vydechly. Bezúhonně skončil čtrnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava, který letos navštívilo rekordních 43 700 milovníků hudby. Program obsahoval 300 různých bodů, jež se odehrávaly na 14 stageích. Nebylo to však jen o muzice, ale také o organizaci a o ukočírování nespočtu lidí. Věci, které se pořadatelům nepovedly, by se nicméně musely hledat hodně dlouho…

Ohlédnutí za Colours (zdroj: ČT24)

Největším trumfem Colours je jejich umístění v průmyslovém areálu železných pecí v Dolních Vítkovicích. Ten, koho v roce 2012 napadlo akci zasadit právě tam, by si zasloužil metál. Bez nadsázky se jedná o nejlepší a nejrozmanitější festival park v celé republice. Monumentální kolosy této kulturní památky shlíží na celé dění a vytváří nepopsatelnou atmosféru.

  • Organizátoři vytěžili z každého prostoru maximum (viz vinotéka uvnitř jednoho ze „sklepů“) a každým rokem se snaží návštěvníkům nabídnout ještě víc. Důkazem je čtyřpatrová nástavba vysoké pece tyčící se do výšky od 60 do 70 metrů. Sloužila jako vyhlídka, kavárna nebo terasa a během festivalových dní ji navštívilo přes dva tisíce lidí.

„Já se nudím.“ Tak takhle věta od nikoho z přítomných na Colours určitě nezazněla. Divadla, workshopy, koncerty, čtení poezie, hry, promítání filmů, designová čtvrť, zázemí pro relax… Možností, jak se vyřádit, nabízí akce tolik, že všechno vlastně ani nejde stihnout. V multifunkční hale Gong se navíc lze schovat před vedrem a dobít si baterky (i ty mobilní), což vzhledem k letošním rekordním teplotám ocenil nejeden návštěvník.

Plusové body nabíhají také díky vstřícnému přístupu k vozíčkářům a rodinám s dětmi. Palec nahoru jde i za ekologické chování v podobě systému vratných kelímků nebo dostatečného počtu košů, třídění odpadu a neúnavnou aktivitu úklidových čet. Příjemnou skutečností je i to, že se na Colours najedí také vegetariáni. Člověk už zkrátka nemusí čtyři dny přežívat na langoších a buřtech, ale může zkusit špenátové lasagne, bezpočet zeleninových směsí a pořádné porce ovoce.

Colours of Ostrava
Zdroj: ČT24/Colours.cz

Pro zajímavost: na festivalu se vypilo víc než 400 tisíc piv, spotřebovalo se 20 tun ledu a rozkrájelo se na 600 kilogramů limetek. 

Dramaturgie se rodí za pochodu. „Zatím jsme nad tím moc nepřemýšleli, festival připravujeme, jak nás to napadne,“ uvedla jeho ředitelka Zlata Holušová. Je vidět, že odlehčenost hudebního svátku prostupuje i jeho vyššími vrstvami, a proto nelze Colours vytknout vůbec nic. Stanové městečko by snad sneslo lepší rozmístění toalet a větší počet mycích „korýtek“, to jsou ale skutečně jen detaily, na kterých festival rozhodně nestojí.