Kulkou přímo do obličeje: Putin má nový portrét

Ruská hlava státu se dočkala neobvyklého portrétu. Nejde ale o oslavnou malbu na plátně. Ukrajinská umělkyně Daša Marčenková zvěčnila obličej Vladimira Putina v koláži vytvořené z nábojnic pocházejících z válečných oblastí ve východní části její rodné vlasti. Své dílo nazvala Tvář války.

Tváří války je podle Ukrajinky Putin (zdroj: ČT24)

Marčenková tak reaguje na události loňského roku. Pět tisíc nábojnic na dvoumetrovém plátně pochází převážně z doněcké oblasti.

  • "Pro mě je tváří války Vladimir Vladimirovič Putin, protože to on vydává rozkazy a říká lži. Ale s pomocí tohoto obrazu bych ráda ukázala, že každý může vidět všechno, a připomenout nejen jemu, ale také celé společnosti, že válka znamená především životy," vysvětlila podstatu díla jeho autorka.

Pohyb světla a stínu mění výraz ve tváři ruského prezidenta a vnáší nejrůznější emoce do konkrétních příběhů, které jsou ukryty v každém kousku koláže. „Kdybych se nad tím příliš zamýšlela, ponořila bych se určitě víc do hloubky - asi by mě zajímalo, jestli tato nábojnice zabila člověka, nebo ne. Samozřejmě mě to napadlo, ale zároveň jsem nad tím nemohla přemýšlet ve chvíli, kdy jsem chtěla vytvořit tyranovu tvář mnohoznačnější,“ dodala.

Tvář války je prvním dílem ze série pěti prací, které budou představeny veřejnosti. Při tvorbě dalších koláží chce Marčenková využít i jiné zbraně použité v bojích. Třeba úlomky bomb nebo granátů.