Konnichiwa! Ostrava se změnila v zemi vycházejícího slunce

Za japonskou kulturou už Ostravané nemusejí přes půl planety. Do 26. září se z moravskoslezské metropole stal japonský ráj. A to díky festivalu, který představuje unikátní sbírky samurajských mečů, šavlí nebo tamních tradičních panenek. Největší a nejucelenější výstava v Evropě navíc vůbec poprvé propojuje tradiční historii se současnou japonskou kulturou.

Japonské dny v Ostravě (zdroj: ČT24)

Japonské dny v Ostravě představují zemi vycházejícího slunce se všemi jejími tradicemi. K tomu, aby informace byly co nejpřesnější, si organizátoři na pomoc pozvali několik odborných konzultantů i studenty japanologie. „Co se týče výstav, měli jsme určité požadavky například z velvyslanectví Japonska, jak má být výstava uzpůsobená,“ popsal ředitel akce Jan Kudla.

„Na přípravě bylo nejtěžší zařídit komplexnost celé akce, respektive onen průřez, protože všechny festivaly, které probíhají na území Česka i po Evropě jsou jen úzce profilované,“ dodal.

Celý svátek odstartoval v zoologické zahradě. Návštěvníci si mohou prohlédnout sbírku panenek Kokeschi, vzácných mečů, šavlí nebo unikátní červené sedlo vyrobené na míru samurajskému bojovníkovi nebo si mohou vyzkoušet tradiční japonský oděv. Většina věcí je zapůjčená ze soukromých sbírek a velká část z velvyslanectví v Praze.

K Japonsku však patří také hudba. Vystoupí proto bubeníci Jumping Drums hrající na japonský buben TAIKO, hráč na tradiční flétnu shakuhachi a svůj zvuk představí mimo jiné i strunný nástroj koto.

Přestože se jedná o první ročník festivalu japonské dny v Ostravě, návštěvnost je obrovská. Jen za měsíc vidělo japonskou kulturu více než 20 tisíc lidí. Výtěžek z celého festivalu poputuje na konto nadace policistů a hasičů a je věnován dětem, kterým při výkonu zemřel rodič.