WTF? V Letní filmové škole vyučuje Orson Welles i Kaurismäki

Letní filmová škola se dá studovat pořád. Letos se koná už jednačtyřicátý ročník. Největší nesoutěžní filmový festival v Uherském Hradišti od 24. července do 1. srpna blíže představí finskou kinematografii, připomene jubilanty Orsona Wellese a Rudolfa Hrušínského a uvede do kin restaurovaný Vynález zkázy.

Jméno Kaurismäki je pojem nejen ve finském filmovém světě, v němž se s ním prosadili dva bratři - Mika a Aki. První a starší z nich patří k hostům letošního ročníku LFŠ. Festival připomene jeho tragikomické snímky z osmdesátých let, plné smutných hrdinů, bizarních situací a černého humoru. Zároveň chce ale návštěvníkům ukázat, že finský film nerovná se jen Kaurismäki. V sekci Fokus se proto zaměří na rozmanitost finské kinematografie.

Pro změnu tzv. Berlínskou školu přijede do Uherského Hradiště představit německý režisér Christoph Hochhäusler, íránský filmový zázrak zastupuje Mohsen Makhmalbaf se svým nejnovějším snímkem Prezident. Česko zastoupí dokumentaristka Helena Třeštíková, herec Bolek Polívka, režisér Juraj Herz a také Ludmila Zemanová, jež uvede projekci restaurované verze Vynálezu zkázy, který natočil její otec, animátor a režisér Karel Zeman. S uvedením na LFŠ filmová verneovka zároveň vstupuje do kin jako součást Projektu 100.

Diváci se tradičně seznámí s filmovými novinkami Visegrádu, naopak hlouběji do historie je zavedou retrospektivní sekce. Sté výročí oslaví americký herec a režisér Orson Welles. Americkou společnost Technicolor, která obarvila jeho filmové příběhy, připomene mimo jiné Čaroděj ze země Oz. Letní kino pak zve na přehlídku hereckých rolí Rudolfa Hrušínského - od parodického Pancha po temného Spalovače mrtvol. 

41. ročník myslí i na dětské diváky - připravil jim program s workshopy a večerníčky. Odrostlejší „žáci“ filmové školy se mohou dovzdělat v nové sekci WTF, která chce názorně představit termíny z filmové teorie.