New York radí: Vypiš se z toho! Do parku umístil psací stroje

Projekt pián rozmístěných ve veřejných prostorách slavil úspěch, a tak se americká Společnost poezie rozhodla podobným způsobem oživit psaný projev. V newyorském Tompkinsově parku rozmístila volně dostupné psací stroje. Chce dát lidem prostor se vyjádřit; ať už jen jednou větou, básní či povídkou. Veškeré zápisy jsou k vidění na internetu.

Psací stroje pro každého Američana (zdroj: ČT24)

Záměr se docela daří. Těch, kteří chtějí světu něco sdělit nebo si jen klepnout do přístroje, se každý den najde dost. „Je krásné slyšet všechny ty nevyslyšené hlasy. Projektu říkáme Podvědomí města, protože se tu dozvíte to, co normálně lidé nesdílejí,“ uvedla zástupkyně Společnosti poezie.

Psací stroje jsou speciálně upravené tak, aby pomocí USB kabelu připojenému k disku zaznamenaly každé poselství a posléze ho rovnou umístily na internet. Někteří jen popisují svůj den, jiní komentují počasí. Jsou tu ale i pokusy o poezii a prózu. Publikované texty mohou čtenáři komentovat.

Psací stroj pro veřejnost je odpovědí fanoušků literatury na o něco známější projekt veřejných pián. Díky těm se napříč světem ukázalo, jak talentovaní lidé chodí v ulicích.

Vydáno pod