Nevěrná kovářka a jiné loutky z Fimfára jsou na prodej

Výstava loutek z filmu Fimfárum (zdroj: ČT24)

Pokud se někomu stýská po Werichově Fimfáru, může si zajít do pražské Galerie Millennium. Ta totiž vystavuje třicítku loutek, které ožily ve filmovém zpracování slavných pohádek. Postavičky navrhl animátor Aurel Klimt spolu s výtvarníkem Martinem Velíškem.  Lidé si mohou loutky koupit a finančně tak pomoci výrobě Klimtovy nové sci-fi Lajka.

Tělo tvoří v originálu latex. Ten ale časem puchří a rozpadne se klidně až na prach. „Do původních forem musím dát dvojsložkovou hmotu, která zatvrdne,“ vysvětlil postup otec loutek Aurel Klimt. S vystavenými exponáty se sice hýbat nedá, ve vitríně však vydrží několik let a nehrozí jim rozpadnutí.

To se hodí hlavně případným kupcům. Na loutky se veřejnost totiž už nemusí jen dívat, některou z nich si může odnést i domů. Peníze mají pomoct i vzniku připravovaného celovečerního loutkového sci-fi filmu Lajka, na němž se pracuje už šest let. Hotový by měl být až v roce 2017.

Klimt patří k tvůrcům, o kterých se mluví jako o pokračovatelích tradice českého loutkového filmu. Loutky pro Werichovo Fimfárum nesou také čitelný rukopis výtvarníka Martina Velíška. Ten prý měl ze začátku obavy z přetavení klasické knihy na filmové plátno. „On je navíc spíš undergroundový typ, ale nakonec tomu propadl,“ zavzpomínal na spolupráci jeho kolega.

Vydáno pod