Sen holčičky z KLDR? Oslavit Kimovy narozeniny

V paprscích slunce (zdroj: ČT24)

Jak vypadá běžný život v průměrné severokorejské rodině? Rusko-ukrajinský dokumentarista Vitalij Manskij dokončuje ve studiích České televize snímek V paprscích slunce z prostředí Korejské lidově demokratické republiky, tedy z místa zahraničním filmařům obvykle nepřístupného.

Manskij natáčel v KLDR, dokument teď v Česku jen dokončuje. Kamerou snímal tamní obyčejnou rodinu, jejíž součástí je osmiletá dívka, jejímž největším snem je vystoupit na oslavách narozenin vůdce Kim Ir-sena. Podle oficiálního projektu účinkovala v inscenovaném filmu o šťastných lidech v nejšťastnější zemi na světě. Film bude poprvé uveden na dokumentárním festivalu Ji.hlava

Jak uvedl Manskij, korejští spolutvůrci pečlivě mazali všechen materiál, který se odchýlil od připraveného scénáře. Autentickou hodnotu má film hlavně díky záběrům z příprav natáčení, které štáb přivezl tajně bez vědomí cenzorů. 

Naše svoboda byla omezená. Ale právě díky tomu jsem s konečnou podobou velmi spokojený. S velkou péčí na nás hráli divadlo šťastného života, což jenom přispělo k povedenému výsledku. Nic, co nebylo ve scénáři, účinkující říct nemohli.
Vitalij Manskij
režisér a dokumentarista

Režisér Manskij není pro Česko neznámým jménem. Produkoval zde už svůj úspěšný snímek Roura. V působivé roadmovie zachytil život od Sibiře až po evropskou část Ruska, podél plynovodu, který oba světy propojuje. „Výlov zamrzlé sibiřské řeky plné mrtvých ryb, svatba v oprýskané panelákové budově v Chabarovsku, pravoslavná mše v odstaveném železničním vagonu, psí bouda z vyřazené pračky či vzývání ideálů komunismu spojené s nespokojeností se současnými poměry a obavami z nejisté budoucnosti výmluvně ilustrují často absurdní všednodennost dnešního Ruska,“ napsal o snímku před lety Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Dokument V paprscích slunce
Zdroj: ČT24

Před dvěma lety si z odtamtud režisér navíc odnesl Cenu za nejlepší dokumentární film nad 30 minut za film Trouba. 

Dokument o KLDR natočila v roce 2008 i česká filmařka Linda Kalistová Jablonská. Ta se ale k místním nedostala, snímala přísně střeženou cestu českých turistů po zemi.

Vydáno pod