Sázavafest vsází na nostalgii s Kosheen a Alphaville

Ve Světlé nad Sázavou začíná hudební festival Sázavafest. Na akci, která potrvá do 1. srpna, vystoupí německá formace Alphaville, Britové Kosheen a početní zástupci české scény jako Mig 21, Tomáš Klus, Tata Bojs nebo Sto Zvířat (ti zároveň oslaví 25 let existence). Čtvrteční vstup do areálu je zdarma.

Tata Bojs během svého setu zahraje některé skladby z nově chystaného alba, které by se mělo na trhu objevit už na podzim. Jejich kolegové Sto Zvířat zase oslaví čtvrtstoletí své existence, během níž za sebou mají 1800 koncertů. Kapela patří k pravidelným účastníkům festivalu, takže tuto tradici nemůže porušit ani letos.

Krom těchto "showbusinessových starousedlků" se publiku představí tuzemský zpěvák Thom Artway, který nedávno do éteru vypustil sing I Have No Inspiration a po její chytlavé melodii ihned sáhla rádia i provozovatelé hudebních služeb.

Hlavním tahounem jsou elektroničtí Kosheen. Období největší slávy zažili sice koncem 90. let, nicméně aktuálně opět vytvořili novou desku, s níž koncertují. Trojice se v Česku díky popularitě pravidelně ukazuje zhruba každý druhý rok. Dalším headlinerem je německá elektropopová legenda Alphaville, která má na triku hitz z roku 1983 jako Big in Japan, Forever Young nebo Sounds Like a Melody. Z původní sestavy však už zůstal pouze zpěvák Marian Gold.

Sázavafest existuje od roku 2001 a začínal s jedním pódiem a kapacitou areálu pro necelé dva tisíce lidí. Dnešní návštěvnost dosahuje kolem 20 tisíc. "Dramaturgie festivalu má jasný cíl, budovat multikulturní festival s dominantním postavením hudby, která se nebojí pestrosti a naopak sází na multižánrovost," říkají organizátoři.

Vydáno pod