Colours of Ostrava den po dni: Místo, kde se taví hudba

Ostrava je počtrnácté pestrá hudbou. Festival Colours of Ostrava rozezvučí Dolní Vítkovice od čtvrtka 16. do neděle 19. července. Jaký je program, jaké byly koncerty a co festivalová atmosféra? Sledujte s námi dění v on-line reportáži:

19. 7. DEN ČTVRTÝ A POSLEDNÍ

V neděli večer festival skončil. Jaký byl čtrnáctý ročník? Více se dozvíte v našem ohlédnutí. Benefitem festivalu Colours of Ostrava je industriální prostředí, ve kterém se koná. Dolní oblast Vítkovice někdejší průmyslovou činnost vyměnila za kulturní. Reaktivace národní kulturní památky stále pokračuje, obnovou ale už prošel Důl Hlubina, Vysoká pec č. 1 či plynojem. Revitalizace probíhá pod dohledem architekta Josefa Pleskota, který za centrum Světa techniky v areálu získal cenu pro Architekta roku 2014. Připomeňte si proměny, jakými Dolní oblast Vítkovice prošla a prochází:

Josef Pleskot provází geniem loci Vítkovic (zdroj: ČT24)

Hlavní scéna dnes bude patřit britskému zpěváku Mikovi, Ostravu ale v neděli neminou ani tuzemské hvězdy jako Tata Bojs nebo Lenka Dusilová. A jaký byl den třetí? Přečtěte si více:

18. 7. DEN TŘETÍ

Colours je samozřejmě nejlepší slyšet. Ale není špatné je ani vidět, prolistujte si fotogalerii z festivalu

Práce festivalových fotografů je někdy dost punková. Jak přesvědčit hvězdy, aby se nechaly zvěčnit? Ukázat, že jste ještě větší blázen než oni.

Jak se fotí hvězdy na Colours? (zdroj: ČT24)

Na Colours jste mohli potkat i zpěvačku a skladatelku Anetu Langerovou - jako účinkující i mezi diváky. S ČT si popovídala chvíli po svém festivalovém vystoupení:

Langerová: Každý festival je svátek hudby (zdroj: ČT24)

Jak se vyvedl páteční program? Nic zajímavého nám neuniklo, přečtěte si recenzní souhrn:

Dnes se budou tvořit fronty zřejmě hlavně na britské Rudimental. Byla by i škoda nechat si ujít jejich krajany, elektro kvartet Clean Bandit. Na pódiu jsou jako doma, ale jak se orientují ve vítkovickém areálu? Nejen oni mají svého průvodce, nahlédněte do zákulisí:

Průvodci kapel (zdroj: ČT24)

Také další den festivalu byl ve znamení horka, před kterým se dá jen těžko utéct. Kropicí vozy se nezastavily a lidé hledali v areálu plném industriálních památek aspoň kousek stínu. Festival v Dolní oblasti Vítkovic zatím navštívilo 39 000 lidí, z toho 1100 dětí. Organizátoři tak čekají i přes vysoké teploty návštěvnický rekord.

Colours of Ostrava
Zdroj: ČT24/Jan Langer

17. 7. DEN DRUHÝ  

O pátečním večeru na Colours si budete moci přečíst ještě mnohem podrobněji. Ve videu níže najdete zatím jako ochutnávku rozhovory s dvěma pátečními účinkujícími - delší s plachým švédským písničkářem José Gonzálesem a kratší se Sergiem Pizzornem, kytaristou kapely Kasabian. Čím že by chtěl být? Neuhádnete.

Hlavní hvězdou prvního dne byla islandská experimentátorka Björk. Nechtěla se nechat točit ani fotit, o tom, jaký byl její koncert, si ale můžete alespoň přečíst v recenzním souhrnu čtvrtečního programu:

Během úvodního dne zamířilo na Colours 33 tisíc návštěvníků. Lákal je hlavně koncert islandské zpěvačky Björk (chytáme o něm recenzi), která si čas do vystoupení krátila ve Vítkovicích mimo jiné projížďkou na kole. Na co program láká druhý den? A padnou v něm další návštěvnické i teplotní rekordy?

Kapela musí mít příběh, zní jedna z rad, které se dostalo účastníkům Crossroads. Hudební konference a showcaseový festival, který provází festival Colours of Ostrava, umožňuje hudebníkům setkání s lidmi z hudebního byznysu a radí, jak se v něm lépe orientovat.

Crossroads: jak udělat kapelu

16. 7. DEN PRVNÍ - CO KOHO ČEKÁ A NEMINE?

Hudební nabídku prvního dne zahájí koncerty Michala Hrůzy a Longital. A v osm se do hudebních experimentů pustí Björk, která na Colours měla vystoupit už před třemi lety, ze zdravotních důvodů ale nakonec nepřijela. World music zastupuje třeba indicko-libanonský projekt Flute in Motion. Ukázku ze své produkce zahrál přímo ve vysílání ČT.

Jeden festival za všechny žánry, všechny žánry za jeden festival. Co všechno se skrývá pod přívlastkem „multižánrový“? Do filmové části festivalu zasahuje hudba, promítat se budou třeba dokumenty o Nicku Caveovi či Martě Kubišové, diváci také zažijí Perný den s Beatles. Divadelní scéna přiveze mimo jiné hitový Ucpanej systém Dejvického divadla. A design zóna představí 33 tvůrců.

Nezapomeňte si přibalit opalovací krém i gumáky. O víkendu teploty přes třicet stupňů, ale také bouřky, hlásí totiž předpověď počasí

Předpověď počasí: Jak bude na Colours? (zdroj: ČT24)

Jak je areál připraven na příval návštěvníků? Festival myslí na všechny - od dětí po seniory:

Servis pro návštěvníky (zdroj: ČT24)

15. 7. PŘÍPRAVY NA FESTIVAL, KTERÝ UŽ ZAČAL

Festival Colours of Ostrava, který začíná ve čtvrtek, začal vlastně už v úterý. Festival v ulicích, který je předskokanem Colours, vytvořil v centru města karnevalovou atmosféru. Na mnoha místech se hraje, tančí, zpívá, kouzlí, hraje divadlo, bubnuje, zní balkánská dechovka nebo recituje haiku. Festival v ulicích, který se letos vrátil z industriálního prostoru Trojhalí zpátky do centra Ostravy, přináší dvoudenní program zdarma.

Diváci se mohou už v ulicích předem seznámit s některými hvězdami, které vystoupí za dva dny na Colours of Ostrava. Patří mezi ně také americká kapela Too Many Zooz, která se proslavila hraním v metru v New Yorku.

Doprovodný program odstartoval festivalem a konferencí pro hudební producenty a organizátory festivalů Czech Music Crossroads. Rychlou schůzku s hudebním promotérem, publicistou prestižního hudebního časopisu nebo přímo s ředitelem velkého festivalu mohou zažít ti, kteří se přihlásili na novinku „speed dating“.

Program festivalu letos skutečně „nabobtnal“ a je nejrozsáhlejší v historii akce. Nabídne na tři stovky vystoupení na 16 scénách. Hrají Kasabian, Rudimental, St. Vincent, Mika, Clean Bandit, Caribou, The Cinematic Orchestra… Pokud stále váháte, zda do Ostravy vyrazit, můžete si připomenout sedm důvodů, proč jet na Colours.

Colours oficiálně zahájí ve čtvrtek večer na hlavní scéně zpěvačka Björk. Islandská legenda během svého vystoupení nabídne pyrotechnické efekty, divoké kostýmy a navíc chce využít efektu zapadajícího slunce. Koncert proto začne přesně ve 20:00 a pořadatelé návštěvníkům radí, aby dorazili raději s předstihem.

„Očekáváme velký zájem lidí o hlavní hvězdu festivalu. Proto bude areál přístupný už ve 12:00. Ve stanovém městečku u areálu festivalu se lidé mohou ubytovat už od středy,“ nabádá ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Festival bude stejně jako loni v Dolní oblasti Vítkovic, kde organizátoři během středy dodělávají poslední přípravy. „Probíhá to výborně. Na stavbu a přípravy nám přeje počasí,“ říká technický ředitel Josef Ženíšek. „Areál je stále hezčí a propracovanější, letos přibyla celá oblast Hlubiny, kde máme několik scén,“ dodává Holušová.

Tradičním partnerem Colours je Česká televize. Doprovodný program nabídne nejen hudbu, ale také debaty s tvůrci zpravodajských, hudebních a publicistických pořadů, workshopy nebo speciální projekce. Z osobitého prostředí Velkého světa techniky bude v průběhu festivalu Česká televize vysílat pořady jako Interview ČT24, Objektiv či Hyde Park Civilizace. Záznamy vybraných koncertů následně nabídne ČT art. Více o scéně ČT.

Dostat se do areálu bude letos těžší než v minulých letech. Na hlavních tazích i křižovatkách ve městě probíhají opravy, a to se dotkne skoro všech, kdo na festival míří. Nejpraktičtějším dopravním prostředkem v Ostravě tak bude v následujících dnech zřejmě kolo. To si nakonec mohou návštěvníci festivalu půjčit přímo v areálu.

Další informace a podrobnosti jsou na webu festivalu, kde najdete i rady ohledně dopravy. Vlakem, autobusem, autem nebo letadlem?