Léto ve Valticích je ve znamení staré hudby

Valtice - Do období baroka přenesli návštěvníky zámku ve Valticích lektoři a účastníci Mezinárodní letní školy staré hudby. Barokní melodie v historicky věrné interpretaci rozezněly i nově otevřené barokní divadlo, kam se lidé mohli tento týden podívat vůbec poprvé.

Nejen hudbu, ale i vůni dřeva a novoty vnímali návštěvníci valtického barokního divadla, které je od tohoto týdne v provozu, i když zatím ve zkušebním. „Máme tu čest být vůbec prvními, kdo v nově zpřístupněných prostorách této barokní perly uvede svůj program,“ chválila si hlavní organizátorka Mezinárodní letní školy staré hudby Klotylda Marková. 

Akustiku barokního divadla tak prověřili ti nejpovolanější - hudebníci, kteří hrají na dobové nástroje. „Hudba tady zněla, vznikala, hrála se. Z akustického hlediska jsou to u nás nejlepší prostory,“ myslí si umělecký ředitel letní školy Marek Štryncl.

Bez komentáře: Barokní noc na zámku ve Valticích (zdroj: ČT24)

„Je vidět, že naši předkové skutečně věděli, jak udělat správnou akustiku. My jsme samozřejmě některé detaily neznali, ty se doplňovaly podle existujících barokních divadel, zejména technologie a mašinerie. Ale prostorově je to divadlo přesně takové, jak ho postavili Lichtenštejnové v roce 1790,“ dodal kastelán valtického zámku Richard Svoboda. 

Kromě divadla zavítali návštěvníci také do prostorného sálu opravené zámecké jízdárny, kde okusili atmosféru dvorní zábavy. A putování po zámeckých prostorách zakončily italské madrigaly v kapli. Barokní noc na valtickém zámku přinesla zážitek, jaký si před víc než dvěma staletími dopřávali Lichtenštejnové. 

Škola s tradicí 

Do dob minulých se do Valtic nepřijeli ponořit jen posluchači, ale hlavně účastníci Mezinárodní letní školy staré hudby. Letos se koná už po sedmadvacáté. Na akci dorazilo skoro 30 lektorů a více než 300 žáků z různých zemí. 

Lektoři letní školy vedou výuku v nástrojových, pěveckých, hereckých i tanečních třídách. „Snažíme se kurzy otevřít co největšímu počtu hudebníků napříč věkem i zaměřením. Třídy jsou proto profilované podle různých stupňů obtížností a hudebních období, takže se daří oslovovat nové zájemce. Mezi lákadly letošního ročníku jsou třídy sólového zpěvu vedené Španělkou Beatriz Lafont s německým tenoristou Johannesem Weissem,“ uvedla Marková. 

Zámek ve Valticích
Zdroj: ČT24/ČTK

Poprvé do Valtic dorazila drážďanská hobojistka Luise Haugková nebo odborník na historický tanec z Nizozemska Lieven Baert. Specialitami ročníku je třída pro nástroje cink, barokní clarinu nebo klasicistní klarinet. Pořadatelé také soustavě rozvíjejí kategorii pro děti a mládež, letos se pro ně poprvé otevřela hudebně dramatická třída, kterou vede choreografka a tanečnice Hana Slačálková.