Sledujte na webu: Režisérka Julie Taymorová si hraje s ohněm

Za oceňovanou broadwayskou inscenací Lvího krále i za fimovým příběhem malířky Fridy Kahlo stojí režisérka Julie Taymorová. Americká tvůrkyně je hostem letošního ročníku Pražského Quadriennale, kde ve čtvrtek 25. června od 16:00 osobně seznámí zájemce se svým originálním přístupem k režii. Přednášku Playing with Fire je možné sledovat v přímém přenosu na webu ČT24 jako součást projektu ČT podporuje. Přímý přenos odvysíláme v anglickém originále, záznam bude k dispozici s českými titulky.

Snímkem Frida (2002) si Julie Taymorová vysloužila šest nominací na Oscara, dvě nakonec proměnil (masky, hudba). Příznivý ohlas kritiky zaznamenaly i její další filmové počiny - muzikál Across the Universe anebo historické drama Titus. Taymorová se úspěšně prosadila i jako divadelní a operní režisérka. Její nejslavnější inscenací je broadwayský muzikál Lví král, oceněna byla za jeho režii i kostýmní výpravu. V Praze představila filmovou verzi Shakespearova Snu noci svatojánské, kterou nastudovalo Theatre for a New Audience v Brooklynu.

Pražské Quadriennale je přehlídka divadla a scénografie, koná se každé čtyři roky. Letošní, třináctý ročník potrvá do 28. června a představuje nejnovější trendy scénografie i architektonické práce s divadelním prostorem z více než šesti desítek zemí. Interaktivní projekty jsou letos instalovány v historickém centru hlavního města.

Sen noci svatojánské
Zdroj: ČT24/Pražské quadriennale/Archiv Julie Taymor