Novela zákona o audiovizi: Dotace od státu a transparentnost

Zaručit financování Státního fondu kinematografie ze státního rozpočtu, lepší systém filmových pobídek a zařídit větší transparentnost rozhodování rady fondu – to všechno může domácí kinematografie čekat, pokud vláda schválí novelu audiovizuálního zákona. Projednávat ji hodlá v nejbližší době.

Úryvek z tiskové konferenci o novele audiovize (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka, který se ve sněmovně sešel s ministrem kultury Danielem Hermanem, své záměry představil po boku herce Ondřeje Trojana, režisérky Alice Nelis a dalších zástupců filmařů.

„Plně se shodujeme s tezemi, které jsme četli (v návrhu novely zákona) a doufáme, že projde rychle legislativním procesem, aby co nejdříve platil. Jsme přesvědčeni, že to bude mít dlouhodobý účinek na českou kinematografii, že ji stabilizuje v první fází a ve druhé to přinese pro diváky plody, to znamená hezké české filmy,“ řekl místopředseda Asociace producentů v audiovizi Radomír Dočekal.

V případě každého posuzovaného projektu bude zveřejňováno bodové hodnocení každého radního. Veřejnost a hlavně tvůrci tak budou moci nahlédnout do toho, jaké body přidělil a jak obhájil své rozhodnutí. Bodování projektů se změnilo, protože v minulosti vedlo ke kontroverzím mezi radními, třeba v případě projektu Filipa Renče.

Financování fondu kinematografie ze státního rozpočtu?

Po přijetí zákona stát sliboval, že do fondu kinematografie půjde ročně až 300 milionů korun, přičemž zhruba polovina by měla jít od komerčních televizí. Problém je ale v tom, že druhou polovinu příjmů fondu, tedy státní rozpočet, zákon pouze zmiňuje, ale nedefinuje jeho výši. Pokud není známa suma, s níž může fond v daném roce počítat, paralyzuje to jeho činnost, jak se to v minulých letech stalo. To chce napravit novela.

Z tiskové konference o audiovizi
Zdroj: ČT24/ČTK

„Navrhuje se, aby ze státního rozpočtu byla na činnost fondu poskytována každoroční dotace,“ stojí v předkládací zprávě. Helena Bezděk Fraňková ze Státního fondu kinematografie řekla, že státní rozpočet poskytne do fondu vždy stejnou částku, jaká půjde od televizí. Český film by mohl ročně dostat o 180 milionů korun víc.

Druhou zásadní změnou je úprava poskytování filmových pobídek. V současné době se výzva k podávání žádostí zveřejňuje pouze na začátku roku. Novela zavádí možnost podávat žádosti kdykoliv během fiskálního roku. Změna by měla zamezit odchodu zahraničních produkcí do jiných států. Na letošní rok se na pobídky počítá až s částkou 800 milionů korun, jednání s ministerstvem financí podle Fraňkové směřují k navýšení na tuto celkovou sumu.