Čeští filharmonici už nehrají druhé housle. A sezónu zakončili open airem

Dvě rapsodie a symfonická báseň Tábor z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany zakončila sezonu České filharmonie koncertem pod širým nebem na pražském Hradčanském náměstí. Kromě filharmoniků vystoupila Ida Kelarová s romským dětským sborem Čavorenge, se kterým orchestr pod vedením Jiřího Bělohlávka dlouhodobě spolupracuje. K zakončení sezóny si virtuozové navíc vybírali nové nástroje.

Filharmonici mají nové housle (zdroj: ČT24)

Houslisté České filharmonie měli kromě příprav na večerní akci další povinnost. Ke konci sezony si totiž nadělili menší dárek: nové housle. Hudební nástroje však nejprve prošly „konkurzem“. Odborná komise posoudila jejich zvuk podle úryvků z melodií nebo z přehrání obyčejných stupnic. Muzikanti hledali sebemenší nuance ve zvuku, a pokud nástroj nevyhovoval, mohl se s působením v hudebním tělesu rozloučit.  

Ve výběru bylo celkem osmnáct kandidátů v ceně od asi 1,5 do 5 milionů korun. Filharmonici z nich vybírali anonymně, aniž by znali původ jednotlivých kousků. „Ty nástroje jsou shodou okolností většinou italské provenience, nejstarší z roku 1779. Ty nejnovější, které začínají být investičně zajímavé, jsou vyrobené kolem roku 1950 či 1960,“ upřesnil ekonomický náměstek České filharmonie.

„Kritériem je, aby to byl nástroj schopný krásného sólového projevu, tím pádem se bude i dobře pojit s celou skupinou,“ uvedl generální ředitel souboru David Mareček. Po pečlivém posouzení komise vytipovala dvoje italské housle asi dvě stě let staré za skoro 4 a půl milionu korun. Jejich zvuk by měl obohatit filharmonii poprvé 1. října při zahájení nové sezóny. 

  • Muzikanti za housle platit nemusí. Vybrané kousky nakoupí a poskytne k užívání soukromý investor, který na obnovení hudebního arzenálu uvolnil 20 milionů korun. Část peněz investoval už loni.