United Islands podvanácté osídlí hudba

Hlavní město zaplaví v následujících dnech aparatura, komba, hudební nástroje a stovky muzikantů. Začíná totiž dvanáctý ročník festivalu United Islands of Prague. Mezi největší tahouny patří britský multiinstrumentalista East India Youth nebo nizozemská psychadelicko-rocková kapela Birth of Joy. Akce letos zabírá největší plochu města ve své historii, mezi 18. a 20. červnem proto dojde k několika dopravním objížďkám a uzavírkám.

United Islands jsou největší v historii (zdroj: ČT24)

Festival začíná tradičně Klubovou nocí. která přinese více než padesátku objevů domácí klubové scény na 16 místech.

"Klubová noc dává prostor především novým tvářím na domácí klubové scéně. Z nich poté vybíráme některé objevy po příští rok na hlavní scény. Za všechny bych ráda vyzdvihla Hard to Frame a The High Corporation v klubu Roxy, ambientní projekt Awali v Klubovně 2. patro nebo kytarovku Bros'n'Beats v Paláci Akropolis. Kromě známých pražských klubů budeme hrát i na několika speciálních místech, např. na Nákladovém nádraží Žižkov, v Cargo Gallery, což je nová loď na Náplavce," přibližuje první festivalový večer šéfdramaturgyně Barbora Šubrtová.

United Islands se rozptýlí po sedmí venkovních scénách a mezi desítkami klubů. Ze zahraničních hvězd se představí například East India Youth, rockoví Birth of Joy nebo dánská formace Alo Wala. Českou scénu budou reprezentovat Mydy Rabycad, PSH Live Band a sobotní afternoon party rozjedou funkoví Monkey Business.

Organizátoři prostory rozšířili, aby festival více vyhovoval mimo jiné také rodinám s dětmi, pro které je kromě hudební produkce připraven doprovodný program – třeba oslav padesátin Večerníčku. Pořadatelé slibují také rozmanitou nabídku jídel i nápojů, kdy festival kromě klasické nabídky představí také gastrospeciality z nejrůznějších koutů světa.

Místa konání:

  • Kinského zahrada - Main stage
  • Dětský ostrov - Excelent Urban stage
  • Střelecký ostrov - Český rozhlas Wave stage
  • Kampa - Radio 1 stage
  • Jazz Dock
  • Rock Café
  • Chapeau Rouge
  • Roxy
  • Cargo Gallery

Doprava

Nejjednodušší pohyb mezi jednotlivými scénami nabídne tramvajová linka č. 9. Ta dostane návštěvníky do centra, bude stavět na speciálně zřízené zastávce na mostě Legií s názvem „Festivalová“ a následně je doveze třeba i na Újezd, odkud se snadno dostanou na Kampu nebo hlavní scénu do Kinského zahrady.

Na mostě Legií budou stavět také tramvaje č.  6, 12, 20, 22.

Přes most Legií od Janáčkova nábřeží až k Národnímu divadlu navíc povede speciální pěší zóna.