Existuje život po holocaustu? V Arše se modlí kaddiš

Jak přežít přežití holocaustu? Slavný román Imreho Kertésze Kaddiš za nenarozené dítě uvádí pražské Divadlo Archa v divadelní podobě. Adaptaci připravila dvojice amerických tvůrců jako monodrama.

Kaddiš v Divadle Archa (zdroj: ČT24)

Maďarský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Imre Kertész se jako patnáctiletý dostal v roce 1944 přes Osvětim do koncentračního tábora Buchenwald. Pronásledování Židů a holocaust je hlavním tématem jeho tvorby. Román Kaddiš za nenarozené dítě svým názvem odkazuje k židovské modlitbě spojované se zesnulými. Hlavní hrdina jej pronáší při truchlení za dítě, které nedokázal během svého neúspěšného manželství zplodit, neboť odmítal přivést potomky do světa, kde se může taková hrůza jako holocaust opakovat. 

Kertészův text v podstatě postrádá dějovou linii, pro divadlo je obtížně adaptovatelný. Barbaru Lanceirsovou, v jejíž režii inscenace vznikla, taková překážka ale neodradila. „Knihu jsem četla při své první návštěvě Budapešti v roce 2004 a okamžitě jsem věděla, že ji musím zinscenovat. Trvalo ale osm let, než jsem na to byla opravdu připravená,“ uvedla k dramatizaci. 

Hra si vystačí s jedním hercem a minimem rekvizit, pocit stísněnosti, vyvolaný v divácích malým prostorem, je záměrný. „Pode mnou špinavá podlaha, nade mnou osm světel, na scéně jeden kufr. A pak diváci, kteří jsou velmi blízko. Celou dobu se jim dívám do očí. Jsme všichni blízko pohromadě. Je to velmi sevřené, velmi intimní,“ popisuje představení jeho jediný protagonista Jake Goodman.

Podle obou tvůrců je Kertészova předloha stále aktuální a také univerzální, protože člověk má tendenci své chyby opakovat, bez ohledu na to, v jaké době a na jakém místě žije. „Román se dotýká všeho - politiky, otázky přežití, svobody, lásky, manželství…,“ domnívá se režisérka. „Pro mě je o osobní cestě člověka. Jak mám pokračovat v životě, v němž se staly tak děsivé události?“ doplnil svůj pohled Goodman. 

Velmi mě těší, že tito mladí lidé skutečně mé knize porozuměli, vytáhli z ní to podstatné a obdivuhodně vše na scéně propojili, napsal poté, co divadelní Kaddiš viděl, sám Kertész. Čeští diváci si jeho dojem mohou ověřit 10. a 11. června. Inscenace byla kromě USA uvedena už také v Rumunsku, Bulharsku i autorově rodném Maďarsku.

Vydáno pod