Pražské jaro skončí královsky

Hudební roční období 70. Pražského jara 3. června končí. O závěr se postará Královská liverpoolská filharmonie pod vedením dirigenta Vasilije Petrenka. Festivalovému publiku se představila už o den dříve.

Pražské jaro končí (zdroj: ČT24)

Královský liverpoolský filharmonický orchestr je nejstarším britským orchestrem, jehož tradice sahá až do roku 1840. Kromě klasického repertoáru orchestr pravidelně uvádí díla soudobých autorů (John Taverner, Michael Nyman) a mimo jiné aktivně spolupracuje s osobnostmi z řad populární hudby.

Program v Obecním domě nabídne Symfonii č. 7 d moll Antonína Dvořáka a Klavírní koncert č. 1 d moll Johannese Brahmse s hostujícím klavíristou Paulem Lewisem, který je pokládán za jednoho z předních mezinárodně uznávaných hudebníků své generace.

První ze dvou koncertů Královského liverpoolského filharmonického orchestru v úterý přinesl program složený z děl předních autorů hudby 20. století. Hostem byla švédská sopranistka Lisa Larssonová. Poslechněte si s ní rozhovor:

Lisa Larssonová: Jsem šťastná, že můžu být v Praze (zdroj: ČT24)

Letošní 70. ročník festivalu Pražské jaro zahájil 12. května 2015 provedením Smetanovy Mé vlasti Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku.