Cha cha cha Chaplin baví i jako maňásek

Jednou velkou maňáskovou honičkou je nové loutkové představení plzeňského Divadla Alfa. Inscenace připomíná slavnou groteskovou éru němého filmu, na jevišti nechybí Charles Chaplin nebo Laurel a Hardy.

V inscenaci CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska se potkají komici, kteří se ve skutečnosti na jedné scéně nikdy nepotkali. Kromě zmíněných i Buster Keaton, známý tím, že za žádných okolností nehnul ani brvou. Autoři - Vít Peřina, Tomáš Dvořák a tvůrce loutek Ivan Nesveda - se nechali inspirovat zlatým věkem grotesky, kdy filmovému plátnu vládly gagy, improvizace, nadsázka a humor a z kinosálů se ozývaly salvy smíchu.

Dojde i na slavnou partu nešikovných keystonských strážníků. V některých scénách se objevuje na jevišti i jedenáct postav najednou, včetně slona nebo dobového auta. „Vymysleli jsme si to jako jednu velkou honičku policajtů, kteří v rané éře grotesky hráli velkou roli, a ti v našem představení neustále prohánějí komiky, až je doženou do světa filmu,“ popsal Peřina. Jako v každé správné rané němé grotesce nechybí ani v Alfě dortová bitva, hodně akce a doprovod živé klavírní hudby.

Tvůrci představení zamýšlí jako fiktivní filmovou výchovu, rádi by, aby se především malí diváci o dobu němých grotesek pak více zajímali. Divadlo Alfa hru CHA CHA CHA uvedlo poprvé na Den dětí. Ještě před premiérou o ni projevila zájem divadla v Belgii nebo ve Španělsku.

V Plzni hrají loutkovou němou grotesku (zdroj: ČT24)