Británie a Irsko se vyznaly z lásky k Sheeranovi i Black Sabbath

Hudební Ceny Ivora Novella mají hotovo. Británie a Irsko jimi ocenily své nejlepší skladatele a autory populární hudby. Jubilejní šedesátý ročník svedl na pódium třeba mladého Eda Sheerana a Hoziera s legendami Black Sabbath nebo zpěvákem Boy Georgem.

Ivor Awards jsou rozdány (zdroj: ČT24)

Mladý irský interpret Hozier, který - jak se sám vyznal - před rokem nebyl nikdo a dnes se svým globálním hitem Take Me to Church sbírá ceny. To vše díky internetové distribuci a sdílení. „Tyto služby jsou velmi demokratickou cestou, jak si lidé mohou opatřit hudbu. Prostě poslouchají a sdílejí cokoli, co chtějí. A pro mě to byl důležitý způsob, jak se prosadit,“ obhájil nový způsob konzumace hudby zpěvák. Z cen si odnesl vítězství v kategorii nejlepší skladba, a to jak hudebně, tak textově.  

To písničkář Ed Sheeran už je na nejrůznějších ceremoniálech jako doma. Po dvou Brit Awards se na Ivor Novello stal skladatelem roku. Mladou generaci autorů vedle něj reprezentovali ale třeba také osobití Bombay Bicycle Club. „Hrajeme sice už deset let, ale tohle je poprvé, co jsme něco vyhráli. Takže v tomto směru jsme tu opravdu nováčci,“ přiznala kapela.

  • Cenu za celoživotní přínos britské hudbě přijel převzít skladatel a excentrik Boy George. A postěžoval si, jak málo současných hvězd si v dnešním rychlém showbyznysu píše vlastní skladby: „Dnes už nemáte čas písničku opravdu prožít, dřív jste si k ní mohli vytvořit opravdový vztah, který trval měsíce. Bylo to jako dlouhé námluvy. Teď to funguje spíš jako známost na jednu noc.“

Celoživotní mistrovství v psaní hudby prokázali Black Sabbath, speciální výroční cenu dostali zakladatelé fenoménu Live Aid: Bob Geldof a Midge Ure. Mimořádnou inspiraci na scénu zase přinesli Manic Street Preachers.