Alšovu jihočeskou galerii políbí Musa

Originální tatér a výtvarník Lukáš „Musa“ Musil oficiálně vstupuje do malířského světa, kam nakročil už před několika lety, kdy skončil s tetováním. V sobotu 23. 5. mu v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou začíná první autorská výstava nazvaná jednoduše Lukáš Musil - Musa. Na realizaci výstavy se finančně podíleli i umělcovi příznivci prostřednictvím crowdfundingového portálu Hithit.cz, kde umělec vybral 180 tisíc korun.

Musa vystavuje v Alšově jihočeské galerii (zdroj: ČT24)

„Přišel čas, po několikaletém úsilí a intenzivním zájmu o nástěnnou malbu, jít se svým snažením ven. Výstava na Hluboké je vyústění tohoto rozhodnutí. Pakliže se mi povedl alespoň zlomek toho, oč jsem se snažil, věřím, že výstava nemusí být úplně zbytečná a vnímavý divák si může s sebou něco vzít,“ říká Musa.

Podle kurátora a historika umění Adama Hnojila vstupuje bývalý tatér do nové životní i umělecké fáze. Vystaveny jsou obrazy, v nichž Musa invenčně rozvíjí možnosti tradiční velkoformátové malby a pracuje s aparátem monumentálních forem v minulosti charakteristických například pro baroko.

„V době preferování nemalířských medií přináší Musovo akcentování malby zajímavý a vrstevnatý komentář ke starým příběhům i k problémům současnosti. Jejich následná interpretace umožňuje autentický existenciální pohled jak pro samotného umělce, tak pro diváka,“ prohlásil Hnojil. 

Výstava v Alšově jihočeské galerii potrvá jen několik týdnů, končí už 21. června.

Lukáš Musil…

… pověsil na hřebík slibnou hokejovou kariéru, aby se mohl věnovat tetování. Jeho osobitý styl se brzy ujal, a to nejen proto, že každý obrázek vytvořil danému člověku na míru, a tak se vždy jednalo o unikát. Netetoval totiž klasické obrázky, ale abstraktní obrazce. Nyní se už naplno věnuje jen malbě. Sám sebe ale zatím označuje jako umělce, který nic neprodal, ale všechno rozdal.