Nepsaní vítězové 1. semifinále Eurovize: pankáči s autismem

Mezinárodní pěvecká soutěž Eurovize, která se letos koná ve Vídni, má za sebou první semifinálový večer (jeho záznam najdete v článku). Vzešlo z něj prvních deset postupujících. Mezi nimi sice nejsou zástupci Finska, jejich vystoupení ale vzbudilo mimořádnou pozornost. Finskou hudební scénu reprezentovala punková kapela složená z hudebníků s autismem a Downovým syndromem.

Finové na Eurovizi vyslali hudebníky s autismem (zdroj: ČT24)

Eurovize vznikla před padesáti lety s ambiciózním cílem posílit soudržnost evropských národů po druhé světové válce. Bombastickou show každoročně sleduje sto osmdesát milionů diváků.

V prvním semifinále letošního ročníku se představili Arméni, Rumuni nebo Rusové. Vizuální efekty, vypilovaná choreografická vystoupení a lesk popových hvězd na minutu a dvacet vteřin zastínila punková skupina z Finska - Pertti Kurikan Nimipäivät. Po androgynní vítězce loňského ročníku Conchite Wurst Eurovize pokračuje v pěstování pověsti tolerantní soutěže. Píseň čtyř pankáčů s autismem a Downovým syndromem popisovala překážky, které musí lidé se stejnou diagnózou každý den překonávat. I když finští hudebníci do finále nakonec nepostoupili, doufají, že svým vystoupením pomohli převálcovat předsudky.

Podívejte se na záznam celého semifinálového večera:

ZÁZNAM: 1. semifinále Eurovize 2015 (zdroj: ČT24)

Česko se ve Vídni představí na druhém semifinálovém večeru 21. května. Získat přízeň posluchačů se pokusí Marta Jandová a Václav Noid Bárta s popovou písní Hope Never Dies. Nejen jejich vystoupení je možné sledovat opět i v přímém přenosu na ČT art, která odvysílá o dva dny později i finále.