Loučení s B. B. Kingem: „V nebi bude skvělá blues session“

„Blues ztratilo svého krále a Amerika legendu,“ reagoval americký prezident Barack Obama na úmrtí B. B. Kinga. Americký bluesový kytarista, zpěvák a skladatel zemřel 15. května středoevropského času ve věku 89 let. Byl jedinečný hudebník, připomínají vzkazy jeho nejen hudebních přátel na sociálních sítích.

Bluesový veterán Buddy Guy dnes na Instagramu napsal, že tón, který King vyluzoval z kytary, způsob, jakým pohyboval levým zápěstím, a způsob, jímž svíral struny byly „v celém světě hraní na kytaru něčím novým“. „Slibuji, že budu tohle zatracené blues držet naživu,“ dodal.

Rocker Bryan Adams ve svém příspěvku na Twitteru Kinga označil za „jednoho z nejlepších bluesových kytaristů všech dob, ne-li vůbec nejlepšího“. „B. B., všichni ostatní mohli zahrát tisíc not a nikdy neříct to, co tys vyjádřil jednou jedinou,“ napsal další rockový hudebník Lenny Kravitz.

„Chtěl bych mu poděkovat za všechnu inspiraci a povzbuzení za celé ty roky a za přátelství, které jsme mezi sebou měli,“ nahrál ve svém facebookovém vzkazu Eric Clapton. S Kingem natočil před patnácti lety album Riding With the King.

Upřímnou soustrast připojil i prezident Barack Obama. Ve svém prohlášení zavzpomínal na koncert v Bílém domě před třemi lety, kdy si s B.B. Kingem dokonce zazpíval kousek písně Sweet Home Chicago. „B.B. King už tu možná není, ale to nadšení tady s námi zůstane navždy. Dnes večer bude v nebi skvělá bluesová session,“ poznamenal.

Prosté poděkování přidal také Bill Clinton.