V muzeích se Ještěd svítí

Muzejní noc každý rok končí v Praze, její začátek se ale mění. Letos se nad muzei a galeriemi, které zůstanou návštěvníkům přístupné i po zavírací hodině, smráká od Liberce. Tamní Severočeské muzeum je dějištěm zahájení 21. ročníku Festivalu muzejních nocí, k němuž se celkem připojilo 418 institucí ze 161 měst.

Národního zahájení v Liberci se mimo jiné účastní zástupci institucí, které byly o den dříve oceněny v národní soutěži muzeí Gloria musaealis. Letos cena připadla Galerii Středočeského kraje, Oblastnímu muzeu v Chomutově a Regionálnímu muzeu v Litomyšli.

Kurátor Muzejní výstavy: Umění je projevem lidskosti (zdroj: ČT24)

Na odpolední oficiální zahájení naváže v podvečer Muzejní noc pod Ještědem, jejím motivem je světlo. V muzeu budou vystaveny svítící šaty, skleněný lustr sestavený z foukaných dutých stonků, plastika připomínající planetární stroboskopický simulátor, historické lampiony či venkovní expozice svítidel vyrobených studenty umělecké školy speciálně pro tuto akci. Chystá se také módní přehlídka futuristických oděvů z optických vláken.

Kromě Severočeského a Technického muzea a Oblastní galerie bude bezplatně přístupná také botanická zahrada s nasvíceným pavilonem leknínů. Zájemci se mohou v Liberci svézt historickými tramvajemi a do Jablonce dojet historickým autobusem. Akci završí o půlnoci ohňostroj.

Festival muzejních nocí bude pokračovat i v dalších městech, hned 16. května mohou lidé nocovat v Brně. Do projektu se kromě muzeí a galerií zapojí také knihovny, památkové objekty nebo divadla, většina z nich bude zpřístupněna zdarma, případně za dobrovolné vstupné. Seznam přihlášených měst a jejich program je zveřejněn na stránkách Muzejní noci.

Celorepublikový festival organizuje každoročně Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem. Koná se u příležitosti Mezinárodního dne muzeí, který připadá na 18. května.

Vydáno pod