U2 vyjíždí do světa na zkušenou. V Česku se nepřiučí

Na Innocence and Experience Tour, tedy turné nevinnosti a zkušenosti, se 14. květnem počínaje pouští kapela U2. Naplánováno má dvacet koncertních zastávek v severoamerických a evropských městech. Češi si irskou čtveřici naživo budou moci poslechnout nejblíže na konci září v Berlíně.

Tomáš Turek o turné U2 (zdroj: ČT24)

Po dekádě na stadionech se U2 vrátili „pod střechu“, jejich šňůra je halová. Program skupina postavila na své poslední desce Songs of Innocence a zároveň jejím chystaném pokračování Songs of Experience. Název alb i turné odkazuje na básnickou sbírku Williama Blakea.

Songs of Innocence vydali U2 loni na podzim a dali ji k dispozici zdarma ke stažení. Diskuse o distribuci podle šéfredaktora Radia Wave Tomáše Turka zbytečně odvrátily pozornost od obsahu nahrávky. Ta podle něho, stejně jako forma aktuálního turné, naznačuje, kudy se kapela hudebně vydává - zpátky ke svým začátkům.

„Myslím, že U2 se povedlo vrátit do formy. Víc se začali soustředit na tvorbu písní, a ne na aranže nebo extra pompéznost, v čemž podle mě trochu tápali na předchozích deskách. I proto se vrací do hal, jako by chtěli strhnout pozornost k tomu, co má být rocková kapela,“ domnívá se Turek. U2 podle něho neudělali desku jen proto, aby mohli vyrazit na megalomanské turné, jak se stává u jiných hudebních legend.

Turné je až na výjimky téměř vyprodané. Fanoušci jsou nepochybně zvědaví na to, jak si povede Bono. Frontman a zpěvák U2 se musel zotavit z komplikovaných následků po pádu z kola, připustil dokonce, že už by se na pódia nemusel vrátit ve stejné formě jako dřív. České publikum si jeho návrat neužije, jediný a poslední koncert tu kapela odehrála v roce 1997 a letos návrat nechystá.

Vybrala si celkem dvacet jiných měst, v každém z nich zahraje víckrát než jednou. Turné započne v kanadském Vancouveru, severoamerická část skončí v půlce prázdnin v New Yorku. V září se pak U2 přesunou do Evropy. Finále bude patřit 15. listopadu Paříži.