Česko v Šanghaji hájí kaligrafie malovaná smetákem i Čechomor

Šanghaj – Cílem výstavy Umění ze srdce Evropy, která završila české dny v Šanghaji, bylo propagovat Českou republiku v Číně jako zemi zajímavou pro podnikatele i turisty. Vůbec první velká výstava českého současného umění v Číně představila 17 umělců, různé žánry a různé techniky. „Těžiště leží v malbě. Jsou zde malíři, kteří patří ke střední a starší generaci a kteří jsou etablovaní, ale máme i některý méně známé umělce,“ uvedl kurátor výstavy Miroslav Ambrož.

Šanghaj si buduje image kulturní metropole a v Číně tak není lepšího místa, kde by se čeští umělci mohli uvést. Šanghajské muzeum v bývalé elektrárně je ostatně první státní institucí v Číně, která se soustředí na současné umění.

Zatímco česká literatura i vážná hudba jsou v Číně poměrně známé, výtvarné umění je novinkou. Malíři proto uvedli díla osobně a čínskými autory se pobavili o vlivech, které se prolínají napříč kulturami. Série českého venkova tak může vzdáleně připomínat kaligrafii. „Není to dělané čínskými štětci, je to dělané velkým hranatým smetákem. Pak mi z toho vyšla skoro třímetrová kaligrafie. Jsem zvědav na reakci z čínské strany,“ řekl malíř Jakub Špaňhel.

Česko v Šanghaji hájí kaligrafie malovaná smetákem i Čechomor (zdroj: ČT24)

Šanghají zněla i česká hudba, a to s kapelou Čechomor, která nehraje v Číně poprvé. „Jsme povahou takoví cestovatelé a cestujeme s hudbou po světě. A máme radost, když na ní slyšíme reakce na opačném kontinentě,“ řekl za skupinu Čechomor František Černý.

Vydáno pod