Aboridžinci vystavují v Britském muzeu

Historické artefakty i současná umělecká díla dokládají v Britském muzeu kulturu australských Aboridžinců - více než šedesát tisíc let staré civilizace. Výstava je první velkou instalací přibližující ve Velké Británii historii australských domorodých obyvatel prostřednictvím sbírky předmětů.

Aboridžinská kultura v Londýně (zdroj: ČT24)

Mezi exponáty nechybí aboridžinský štít z Botany Bay. Nynější součást sydneyské aglomerace byla dříve pustou zátokou - právě v ní zakotvil před téměř dvěma sty padesáti lety kapitán James Cook a po krátké potyčce s domorodci štít ukořistil. „Ten štít reprezentuje základní moment v australské historii, který vedl k založení trestanecké kolonie v Botany Bay v roce 1788, britskou kolonizaci a vše poté,“ upozorňuje kurátorka výstavy Gaye Sculthorpeová.

Vedle historických předmětů uvidí návštěvníci i současné umění. Smyslem je poodhalit vývoj dodnes napjatého vztahu mezi Australany a původním obyvatelstvem. „Pro návštěvníky je důležité pochopit, že moderní umění je stejně důležité jako historické artefakty. Proto není překvapující, že jsme je v expozici spojili, abychom ukázali mezigenerační kontinuitu aboridžinské kultury,“ podotkla kurátorka.

Návštěvníci Britského muzea se s ní mohou seznámit do 2. srpna letošního roku.

Vydáno pod