Zahrada 2 zve na trnkohraní

Zahrada je místo plné dobrodružství, jak vědí čtenáři od 60. let díky Jiřímu Trnkovi. Knižní Zahradu nyní zhmotnili výtvarníkův syn a vnuk v „originálním kybernetoskopu“, nahlédnout do něho mohou po dobu čtvrt roku návštěvníci Západočeského muzea v Plzni.

Slavného plzeňského rodáka si metropole, která je pro tento rok jedním ze dvou hlavních evropských měst kultury, připomíná už v Ateliéru Jiřího Trnky. Instalace představuje osobnost výtvarníka a animátora Trnky v širokém záběru, Zahrada 2 oživuje na ploše 400 m2 především příběh jeho nejznámější knihy, kterou sám napsal i ilustroval. V roce 1975 dobrodružství pěti kluků převedl do loutkového seriálu Břetislav Pojar.

"Naším cílem je to, aby se každý návštěvník výstavy ocitl skutečně uvnitř knihy a prožil si její příběh na vlastní kůži." /Matyáš Trnka, vnuk Jiřího Trnky/

Plzeňská Zahrada 2 je instalací propojující divadlo, výstavu i animovaný film. Vytvořil ji akademický malíř Jan Trnka, pro něhož jeho otec knížku nejspíše psal, a animátorův vnuk Matyáš. Popisují ji jako „originální kybernetoskop“, jeho prostřednictvím lze nahlédnout do šesti scén vycházejících z původní knižní předlohy.

Návštěvníci si mohou vyslechnout poučující velrybu, mluvící v české verzi hlasem Jitky Molavcové, v anglické Tonyi Graves; zapojit se do tříkolkových závodů; nahlédnout do nitra trpaslíka pomocí „trpaskopu“ nebo vyzkoušet „štěkafon“, který vznikl z původní starožitné skříně, jež se objevila v Trnkově filmu Čertův mlýn z roku 1949. Nikoho už pak nepřekvapí sloni jezdící na skateboardu, kteří umí tančit rokenrol i chodit po laně.

Do přípravy konceptu se zapojili soudndesignér, animátoři, technici i programátoři. „Vytvářeli jsme s nimi jednotlivé instalace tak, aby byly skutečně interaktivní. Například jsme vymysleli čidla, která reagují na konkrétní činnost diváka,“ odkryl něco z technických „kouzel“ Matyáš Trnka. Atmosféře Zahrady napomáhají také projekce, které v součtu trvají téměř dvě hodiny. Promítají se na stěny, na strop, ve skříni i v hlavě trpaslíka.

Instalaci chystali Trnkovi potomci původně na rok 2012, kdy od animátorova narození uběhlo sto let. Kvůli náročnosti příprav ji ale nakonec spouští téměř na den přesně 103 let poté, kdy se Trnka 24. února v Plzni-Petrohradě narodil. Návštěvníky chtivé dobrodružství zvou do Zahrady 2 od 26. února do 24. května.