Přenos z Mene Tekel: rekonstrukce procesu s manželi Hlachovými

Mene Tekel, mezinárodní festival proti totalitě, se i v letošním ročníku vrátil v čase prostřednictvím rekonstrukce vybraného politického procesu. V porotní síni Vrchního soudu na pražské Pankráci se v sobotu 28. února znovu odehrál soud s manželi Hlachovými, obviněnými za pomoc při útěku tehdejšímu poslanci Františku Uhlířovi ze země. Rekonstrukci živě přenášel web ČT24. Záznam později v tomto článku.

Rekonstrukce vznikla jako závěrečný seminář studentů Právnické fakulty UK, podle scénáře a v režii Jana Řeřichy, ředitele festivalu Mene Tekel. Po skončení byla ve vestibulu pankrácké věznice odhalena pamětní deska obětem nacistické a komunistické totality, popraveným právě na Pankráci. 

Manželé Hlachovi žili do roku 1949 v Písku. Olga působila jako soudkyně okresního soudu, Jan byl lékařem, v písecké nemocnici vybudoval první stomatologické lůžkové oddělení. Na konci roku 1949 pomohl tehdejšímu poslanci Františku Uhlířovi, kterého čekal trest smrti, z vězení a poté přes západní hranice do Velké Británie, kde Uhlíř nechtěně vyzradil jména svých zachránců agentovi StB.

Jan Hlach byl za tento čin odsouzen ke 14 letům vězení, jeho manželka k 15 letům, přestože se na útěku nepodílela, ale nezabránila mu, navíc jí přitížilo její povolání. Jan byl propuštěn po čtyřech letech, dostal milost za zlikvidování epidemie na dole, kde si odpykával trest. Olga opustila vězení po deseti letech na amnestii. V srpnu 1968 emigrovali i se svými třemi dětmi do Švýcarska. Jan Hlach zemřel v roce 1971, Olga Hlachová v roce 1985.

O osudu rodiny Hlachových vypověděl více syn Jan v českotelevizním dokumentárním cyklu Děti padesátých let. Přehrajte si tento díl:

Děti 50. let: Švýcarský Robinson - Jan Hlach

Připomeňte si také v článcích níže rekonstrukce předchozích ročníků, které zaznamenal web ČT24: