Zlomené srdce Sama Smithe váží čtyři Grammy

Jen kousek chyběl Samu Smithovi k tomu, aby vyrovnal rekord amerického písničkáře Christophera Crosse z počátku 80. let - tehdy zvítězil v pěti hlavních kategoriích hudebních cen Grammy. Stejně jako Cross raketově vyletěl s debutovým albem, s nímž proměnil čtyři ze šesti nominaci. Deska In the Lonely Hour se ale překvapině nestala albem roku. Tím je Morning Phase od rockového hudebníka Becka. 57. Grammy se udílely v noci z neděle na pondělí našeho času v Los Angeles, mimo jiné i v přímém přenosu ČT art. Sestřih z předávání odvysílá 3. března.

„Chci poděkovat muži, o němž tato nahrávka je a do něhož jsem se loni zamiloval. Moc ti děkuji, žes mi zlomil srdce, protože jsi mi přinesl čtyři Grammy,“ pronesl v děkovné řeči Smith. Stal se objevem roku, gramofonky převzal také za nejlepší nahrávku, nejlepší popové vokální album a nejlepší píseň. Tou je skladba Stay With Me, k níž se přihlásil i hudebník Tom Petty, jehož hit I Won't Back Down z roku 1989 nápadně připomíná. Oba umělci se mimosoudně dohodli, že Petty bude připsán mezi spoluautory.

Smithova deska In The Lonely Hour byla nominována také v jedné z hlavních kategorií Album roku. Stala se jím ale nahrávka Morning Phase od Becka, jež je nejen nejlepším albem roku, ale i rocku.

Dvaadvacetiletý Smith získal před udílením cen šest nominací, stejně jako jeho konkurent Pharrell Williams, který stále těží ze svého, na Oscara nominovaného hitu Happy. Gramofonky mu patří totiž za sólové vystoupení Happy živě, za videoklip Happy a nejlepší městské album (GIRL), jehož singlem Happy je.

Nejlepším elektronickým albem je Syro (Aphex Twin) a nejlepším albem alternativní hudby se stala eponymní nahrávka americké zpěvačky a kytaristky St. Vincent, která přijede na letošní Colours of Ostrava.

Národní akademie hudebního umění a věd udílela Grammy celkem v 83 kategoriích. Ještě před slavnostním večerem oznámila vítěze v dalších kategoriích. Například nejlepší R&B písní se stala Drunk in Love od manželské dvojice Beyoncé a Jay Z. Nejlepším albem rapu je The Marshall Mathers LP2 (Eminem), mezi countryovými písněmi zvítězila I'm Not Gonna Miss You (Glen Campbell).