Harper Leeová zabila ptáčka - a teprve po 55 letech staví hlídku

Harper Leeová vydala ve svém životě jediný román, ovšem nezapomenutelný - Jako zabít ptáčka. Za příběh z rasově nesnášenlivé společnosti v Americe zasažené hospodářskou krizí obdržela Pulitzerovu cenu. Letos v červenci se na trhu objeví pokračování tohoto klasického díla moderní americké literatury. Rukopis náhodně objevila autorčina přítelkyně.

Román Jdi, postav hlídku (So Set a Watchman) napsala Leeová už v padesátých letech - a odložila do šuplíku. Tam jej loni na podzim objevila spisovatelčina přítelkyně. „Po dlouhém váhání jsem ji dala přečíst pár lidem, kterým důvěřuji, a udělalo mi radost, když řekli, že stojí za to ji vydat,“ svěřila se dnes osmaosmdesátiletá Leeová nakladatelství Harper. To její druhou knihu po více než půlstoletí vydá.

V knize vystupuje žena jménem Scout, kterou čeští čtenáři znají jako holčičku Čiperu z teprve později napsaného románu Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird), ten poprvé vyšel v originále v roce 1960. Vznikl přepracováním textu, který si čtenáři budou moci přečíst až teď. „Mého nakladatele tehdy zaujaly vzpomínky na Scoutino dětství, a tak mě přesvědčil, abych napsala román z perspektivy malé Scout,“ vysvětlila Leeová, proč původní text zůstal nevydaný.

Vyjde pokračování románu Jako zabít ptáčka (zdroj: ČT24)

V Jako zabít ptáčka popisuje z pohledu malé Čipery soudní proces, v němž její otec zastupuje černocha obviněného ze znásilnění bílé dívky. Příběh vypovídá o atmosféře poznamenané rasismem, jež v jižanském zapadákově panovala v době hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Pokračování na slavnou knihu navazuje, i když jej Leeová napsala dříve. Znovu se odehrává v ospalém městečku Maycomb v Alabamě - ale o dvacet let později. 

Románu To Kill a Mockingbird se prodalo na čtyřicet milionů výtisků. V roce 1962 podle něj také vznikl stejnojmenný film v režii Roberta Mulligana. Získal tři Oscary, jeden patřil Gregorymu Peckovi.