Odsun sudetských Němců je stále živý. Téma pro ostravské činoherce

Ostrava - Činohra Národního divadla moravskoslezského završuje volnou trilogii o ztrátě historické paměti inscenací s názvem Odsun. Dodnes ožehavé a diskutované témata vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce, na které mají lidé rozporuplné názory, pro divadlo zpracoval mladý slovenský režisér Ivan Buraj ve spolupráci s dramaturgy ostravského divadla Dagmar Radovou a Markem Pivovarem.

Děj se odehrává v pohraničí, v domě na samotě, kde žije německá rodina, kterou po válce vystřídají Češi. Českou rodinu autoři sledují i v současnosti. Významnou dějovou linii tvoří bouřlivé schůze těsně po válce, na kterých obyvatelé řeší, jak se s Němci rozloučí. Někteří jsou pro jejich klidný odchod, jiní touží po násilí.

Krize minulosti se odrážejí v současnosti

„Našim cílem je poukázat na to, že byť se odsun může zdát jako dějinami zpracovaná a uzavřená událost, její následky a paralely jsou stále přítomné,“ uvádí dramaturg a spoluautor hry Marek Pivovar.

Také režisér a spoluautor inscenace Odsun Ivan Buraj zdůrazňuje, že historické téma je prostředníkem k současnosti. „Snažíme se poukázat na to, že odsun nebyl jen střetem dvou národů, ale že to byl důsledek civilizační krize moderní doby. Krize hodnot, povídání si, důvěry mezi sousedy, krize občanské společnosti, kultury i krize ekonomické provázely nejhorší tragédie 20. století a nejsou zdaleka překonány ani dnes,“ zdůrazňuje Buraj.

Inscenace Odsun navazuje na hru Za vodou, kterou na objednávku ostravského divadla napsal režisér a scénárista David Jařab. Na příběhu mladíka vracejícího se z války přibližuje pohnuté osudy lidí z Hlučínska, které bylo střídavě české a německé. První částí trilogie ostravské činohry, která řeší téma, jak se lidé a národy vyrovnávají se svou temnou minulostí, byla inscenace Smrtihlav podle hry německého dramatika Martina Walsera. Hlavním hrdinou je mladík, který se dozví o nacistické minulosti svého otce.

V inscenaci Odsun, která má premiéru 22. ledna v ostravském Divadle Antonína Dvořáka, diváci uvidí herce Jana Fišara, Annu Cónovou, Petru Lorencovou, Ivana Dejmala, Ladu Bělaškovou, Tomáše Jirmana a další členy činoherního souboru Národního divadla moravskoslezského. Scénu a kostýmy navrhly Jana Boháčková a Lenka Jabůrková.

Ostravská činohra nastudovala hru Odsun (zdroj: ČT24)