Podzimní náhled do českého loutkářství

Praha - Třináct profesionálních, nezávislých i amatérských souborů a skupin uvede v Praze oborová přehlídka Přelet nad loutkářským hnízdem, jejíž 17. ročník se od 2. do 4. listopadu uskuteční na dvou scénách Divadla Minor. Akce, kterou pořádají Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář a České středisko Mezinárodní loutkářské unie (UNIMA), vyvrcholí předáním putovní ceny Erik.

Cena bude předána 4. listopadu v 18 hodin ve velkém sále Divadla Minor. „Nejlepší inscenace, o nichž se diskutovalo jako o možných kandidátech na toto prestižní ocenění, budou prakticky všechny na přehlídce uvedeny. Hlasování odborné veřejnosti však bude ukončeno ještě do jejího zahájení,“ řekla na tiskové konferenci v Praze šéfredaktorka časopisu Loutkář a ředitelka přehlídky Nina Malíková.

Připomněla, že loni Erika dostala inscenace plzeňského Divadla Alfa Tři mušketýři, která se hraje na nejrůznějších festivalech po celém světě a od premiéry nasbírala 16 trofejí.

Během festivalu se ve spolupráci s Katedrou alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU uskuteční sympozium na téma „Postavení a význam loutkového divadla v Evropě – Interakce komponentů jevištního díla“, a to v neděli 4. 11. od 9:30 v Halleyově sále DAMU.

Podle Malíkové je spojnicí letošního programu černý humor, od laskavého pro nejmenší až po ten výrazně černý pro starší děti a dospělé publikum. „Některé inscenace charakterizuje vlna nostalgie, ale převažuje anglický suchý humor,“ uvedla.

Zahraničního hosta letošní ročník přehlídky kvůli financí nepředstaví. Lístky se prodávají po 120 korunách na velké jeviště Minoru, na malou scénu jsou o 40 korun levnější.