Chick Corea a Béla Fleck vystoupili v Praze

Praha - Legendární jazzový pianista a skladatel Chick Corea si dnes večer v Obecním domě podmanil publikum. S bendžistou Bélou Fleckem představili album Okouzlení (The Enchantment), pohybující se na pomezí jazzu, gospelu a bluegrassu. Corea přijel do Česka po šestnácti letech, s Fleckem zde ale vystoupil poprvé.

Při vystoupení vládla příjemná a uvolněná atmosféra. Corea i Fleck spolu vtipně komunikovali a tím bavili diváky. Koncert skončil třemi přídavky a hlasitými ovacemi vestoje.

„Kombinace piana a banja v jazzovém duetu mi připadá riskantní, ale jsou to bravurní muzikanti, kteří předvedli úžasnou slavnost oboustranné improvizace,“ řekl jazzový publicista Vojtěch Hueber.

Šestašedesátiletý Corea je považován za jednoho z průkopníků elektrického piana v 60. a 70. letech a od té doby se řadí mezi nejnápaditější a osobité jazzové inovátory. Natočil více než stovku alb a hrál sólově, ve dvojici, triu i s malými comby a velkými orchestry. Vysoce ceněné jsou také jeho nahrávky vážné hudby.

Má za sebou spolupráci s řadou slavných hudebníků, například Milesem Davisem, Herbiem Hancockem, Al Di Meolou, Johnem Patituccim či Bobbym McFerrinem. Během své kariéry se nevyhýbal ani žánrovým přesahům, protože rád experimentuje a „miluje dělat nové věci“.

Corea se fanouškům v bývalém Československu představil dvakrát (v roce 1988 a o tři roky později).

S o sedmnáct let mladším Fleckem společně nasbírali 20 cen Grammy a 67krát byli nominováni. Věkový rozdíl dnes při koncertu vtipně okomentoval i Corea. Řekl, že v Praze poprvé vystupoval, když se Fleck ještě učil na banjo. Světové kritiky o jejich projektu The Enchantment mluví velmi pozitivně.

Newyorčan Fleck je jedním z nejznámějších současných představitelů stylu bluegrass. První desku vydal již v roce 1979 a druhá sólová s názvem Drive se v roce 1988 dočkala nominace na Grammy. Fleck má na kontě pět cen Grammy i řadu nominací. Stejně jako Corea se pohybuje v různých žánrech, jako jsou jazz, country, folk i klasika. Vystupuje sólově i s mnoha světově známými jazzovými hudebníky.

V rámci evropského turné, které obsahuje 14 koncertů, se podívají ještě do Španělska a Londýna. Nejbližší zastávkou slavné jazzové dvojice ale bude italská Bologna.