Cesta do temných hlubin duše v Divadle Komedie

Praha - Utrpení knížete Sternenhocha, knihu českého filozofa a spisovatele Ladislava Klímy, převedli do divadelní podoby v pražském Divadle Komedie. V hlavních rolích hororu se představí Martin Finger, Vanda Hybnerová a Ivana Uhlířová.

Zpracování Klímova expresionistického románu z roku 1928 pojali divadelní tvůrci netradičně – diváci sedí na jevišti a hlediště se stává prostorem pro herce. Celá scéna, její světla a podmanivá hudba hrají v dramatu důležitou roli. Stejně jako v románu se i v představení prolíná realita se snovým světem, a vytváří tak hororovou podívanou.

Podle režiséra představení Davida Jařaba jde o jeden z velkých hororů, který je zároveň silným románem o lásce a nenávisti. Utrpení knížete Sternenhocha vypráví příběh třiatřicetiletého německého šlechtice a jeho ženy Helgy. Tu hrají v představení dvě herečky zároveň. Jedna z představitelek Vanda Hybnerová o roli říká, že je další v řadě vyhrocených, silných ženských postav, které hraje.

Vztah a činy knížete a jeho ženy se naprosto vymykají běžné společenské normě. Helga svého muže nenávidí a všemožně se ho snaží ponižovat. Nenávist ji nakonec dovede až k zavraždění jejich společného dítěte. Za její děsivý čin nechá Sternenhoch Helgu zemřít hladem, ale výčitky ho dovedou až k šílenství. Martin Finger, představitel knížete, říká: „Jsem rozsekán na kusy, je to utrpení."

Představení odpovídá letošní dramaturgii divadla, která je zaměřena na výpravy do temných stránek lidské duše.